Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Adrian Abela: “It’s trying to show or explain science through the making of an artwork.”

Adrian Abela: “It’s trying to show or explain science through the making of an artwork.”
Sonja Schulte

Eriba, het klinkt Zuid-Europees, wellicht komt dat door de caravan met dezelfde naam, maar het is ook de afkorting voor het European Research Institute for the Biology of Ageing. En dat instituut speelt weer een rol bij het project The Culture of Ageing – over hoe we om gaan met ouderen. Voor dat project verblijft de Maltese kunstenaar Adrian Abela twee weken in Groningen. Hij was gisteravond bij ons en ook curator Mare van Koningsveld schoof aan in de studio.
Het project komt voort uit het feit dat Leeuwarden en Valetta, de hoofdstad van Malta, in 2018 de culturele hoofdsteden van Europa zijn. Ze spraken met presentator Jelte Posthumus over het verschil in kunstklimaat tussen Malta en Nederland, over freelance tentoonstellingen cureren en over hoe een kunstenaar tegenwoordig, net als de zeventiende-eeuwse oude meesters deden, zijn werk gewoon delegeert.

Luister hier het eerste deel van het interview, waarin Mare van Koningsveld vertelt over wat het betekent om culturele hoofdstad te zijn, wat een freelance curator nou eigenlijk doet en wat ‘glocal’ inhoudt:

 

Luister hier het tweede, waarin Adrian Abela verder vertelt over zijn opleiding, de research voor zijn huidige project in Nederland en hij het waagt een blik in de toekomst te werpen:

Foto: www.maltatoday.com