Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Ciska Feekes: ‘Je verleden bestond als het ware niet’

Bram Douwes
  • On 24/10/2012
  • http://www.productiewerf.nl

 Het ruisen van de Tjemara’s verscheen afgelopen februari en stond door de nominatie voor de prijs van het Beste Groninger Boek opeens weer in de belangstelling. Bram Douwes sprak met Ciska Feekes over het boek waarin ze haar leven en haar jeugd in Nederlands-Indië beschrijft. Tien jaar na een bezoek aan Indonesië zorgde een schrijfcursus ervoor dat ze zich er toe zette om haar verhaal op papier te zetten,; hieraan werkte ze vervolgens acht jaar.

Ciska Feekes was niet de eerste genomineerde die we spraken. Vanaf de start van Glasnost, en bij de voorganger Radio Blauwe Maandag, spraken we met een zestal genomineerden. Natuurlijk kunnen we de resterende genomineerden niet overslaan. Elke week tot de prijsuitreiking zullen we stilstaan bij Het Beste Groninger Boek 2012.

Dit jaar wordt de prijs voor Het Beste Groninger Boek voor de vierde keer uitgereikt. De uitreiking is een vast onderdeel van het prozafestival Het grote Gebeuren. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn geschreven door een schrijver die woonachtig is in Groningen, of de boeken spelen zich af in of handelen over Groningen. De boeken voor dit jaar moesten verschenen zijn tussen 31 augustus 2011 en 1 augustus 2012.

Een jury bestaande uit Liesbeth Annokkee (schrijver en schrijfdocent), Henk Harbers (universitair docent Duitse taal en moderne Duitstalige literatuur en mede-organisator Spraakmakende Boeken) en Michel de Vries (antiquariaat Berger en de Vries) nomineerde vijf boeken in de categorie ‘fictie’ en vijf boeken in de categorie ‘non-fictie’. De prijzen worden dit jaar op zaterdag 17 november uitgereikt in de Openbare Bibliotheek centrum.

Hieronder vindt u de shortlist met daarbij de links naar de interviews die we de genomineerden afnamen.

Fictie

Harm de Jonge, Vuurbom. De geschiedenis van een vriendschap, Uitgeverij Van Goor, 2011

De Jonge werd maandagavond 1 oktober geïnterviewd over Vuurbom naar aanleiding van de Zilveren Griffel die hij voor dit boek ontving:

 

Mariken Jongman, Liefde, liefde, nog eens liefde, Lemniscaat Rotterdam, 2012

Glasnosticus Maarten Praamstra interviewde Mariken Jongman enkele weken nadat haar jeugdroman verschenen was.

 

Sanne Parlevliet, Juttersjong, Uitgeverij Van Goor, 2011

Bram Douwes sprak Sanne Parlevliet op 19 september 2011, het was zijn eerste uitzending voor Radio Blauwe Maandag, de voorganger van Glasnost. Destijds was Juttersjong pas verschenen en had het, door Parlevliet vertaalde, boek Tamar van Mal Peet een Gouden Lijst gewonnen voor het beste vertaalde jeugdboek.

 

Anton Valens, Het boek ont, Uitgeverij Augustus, 2012

Bram Douwes interviewde Anton Valens in de uitzending van 8 oktober. Aanleiding hiervoor was de nominatie voor de AKO Literatuurprijs die Het Boek Ont ten deel was gevallen.

 

Jan Veenstra, Here weg, Uitgeverij Passage, 2012

Jan Veenstra zal één dezer weken door ons geïnterviewd worden.

 

Non-fictie

Jan Altink – Iconen van het Groningerland, Groninger Museum & Philip Elchers 2011

Op 19 november 2011 opende het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling die gewijd was aan de Groninger schilder Jan Altink, één van de oprichters van De Ploeg. Bram Douwes sprak op 7 november conservator, én De Ploeg kenner, Mariëtta Jansen.

 

Eva-Anne Le Coultre, Echte boer zoekt dito vrouw (liefde in tijden van media), Babel & Voss Uitgevers, 2012

Le Coultre was onze allereerste gast. Op 5 maart 2012 werd ze naar aanleiding van haar boek geïnterviewd door Bram Douwes en Rick van der Kleij.

 

Ciska Feekes, Het ruisen van de tjemara’s, Uitgeverij Palmslag, 2012

Ciska Feekes spraken we in de uitzending van 22 oktober.

 

Auke Kuipers en Stijn Hooijer, Abe Kuipers, Uitgeverij Profiel, 2011

De auteurs zullen één dezer weken door ons geïnterviewd worden.

 

Harm van der Veen/Geert Schreuder, Veenkoloniën. Strepen aan het water, Uitgeverij Profiel, 2011

De auteurs zullen één dezer weken door ons geïnterviewd worden.