Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

De beste films van 2013 (aldus Omar Larabi)

Omar
  • On 16/12/2013

2013 heeft talrijke boeiende en mooie films gebracht. Misschien nog wel meer dan in 2012. In ieder geval is er genoeg geproduceerd om de eeuwige criticasters van cinema de mond te snoeren. Hieronder treft u mijn top 15 aan. Let wel, ik heb juweeltjes als Inside Llewyn Davis, The Act Of Killing, La Grande Bellezza en The Broken Circle Breakdown nog niet gezien!

1. La Vie d’Adèle Zelden vroeg een kunstenaar zoveel van zijn muze als Abdellatif Kechiche in La Vie D’Adèle. Vergelijkingen met Rivette’s La Belle Noiseuse en andere prachtige kunstzinnige films waren al snel gemaakt. De prachtige aaneenschakeling van close-ups in dit liefdesverhaal hadden op mij een diepe indruk. (5/5)

2.  Gravity Duidelijk de eerste film die de 3D-techniek optimaal gebruikt. Cineast Alfonso Cuarón beheerst de gewichtloosheid ten volle, en weet zijn leading lady Sandra Bullock krachtig neer te zetten. Qua inventiviteit is Gravity ongeëvenaard in 2013. (4.5/5)

3. Zero Dark Thirty Eigenlijk had deze film met gemak Argo moeten verslaan bij de Oscars. Het controversiële karakter en verbeelding van martelpraktijken zorgden ervoor dat Bigelow’s meesterwerk in de doofpot belandde. Desalniettemin is Zero Dark Thirty op politiek gebied intrigerend en sluit de thematiek goed aan op The Hurt Locker. (4.5/5)

4. Stories We Tell Een van de beste documentaires van 2013, waarin de talentvolle Sarah Polley speelt met de nauwe scheidslijn tussen fictie en de waarheid. Ze kijkt samen met haar familie terug naar het leven van haar moeder. Het lijkt alsof Polley’s eigen verleden daardoor wordt herschreven. (4.5/5)

5. Lore Cate Shortland laat in haar dromerige film de andere kant zien van de Holocaust. Lore (Saskia Rosendahl) is met haar familie het slachtoffer van nare wraakacties. Haar ouders blijken nauw betrokken bij concentratiekamp Buchenwald. Shortland schrijft geschiedenis met dit verhaal. (4.5/5)
Bekijk hier de rest van de top tien

http://flikkerendlicht.wordpress.com/2013/12/16/de-beste-films-van-2013/#more-1117