Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 13, 2024

Scroll to top

Top

Boudewijn Smits: ‘Toen heeft hij steeds op dat aambeeld geslagen’

Omar
  • On 22/05/2014

De meeste Nederlandse historici zijn niet geheel onbekend met het omvangrijke oeuvre van Loe de Jong, de grootste naoorlogse Nederlandse geschiedschrijver. De Jong bereikte met zijn boeken, televisieseries en mediaoptredens een groot deel van het Nederlands publiek. Zijn benadering staat sinds enkele decennia in bepaalde kringen echter bekend als eenzijdig. De Jongs visie werd bekritiseerd om zijn rigide onderscheid tussen het Nederlandse verzet en de collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog.

Historicus Boudewijn Smits schreef een gelaagde biografie over de Jong en promoveerde op dit onderwerp. Hij sprak 110 mensen, en dook diep in de Jongs archief. Presentator Bram Douwes sprak uitgebreid met hem over zijn nieuwe boek Loe de Jong (1914-2005): Historicus met een missie.

In het eerste deel van het gesprek besprak Smits hoe Loe de Jong als mediafiguur een fenomeen werd. De vergelijking met Maarten van Rossum kwam ter sprake.

Werkt de audio niet? Hier is de file.

In het tweede deel kwam de emotie van de Jong aan bod. Boudewijn Smits ging in op de Jongs traumatische verleden.

Werkt de audio niet? Hier is de file.

Tenslotte zette Smits in het derde deel uiteen dat zijn biografie lijvig is. Discussie over de Jongs nalatenschap is in zijn beleving altijd zeer waardevol. Smits legde ook uit hoe hij tot het schrijven van de biografie kwam.

Werkt de audio niet? Hier is de file.