Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 19, 2024

Scroll to top

Top

Frank Harbers: “Ik ben groot voorstander van openheid in de journalistiek”

Frank Harbers: “Ik ben groot voorstander van openheid in de journalistiek”
AmandaBrouwers

Probeer je het nieuws voor te stellen zonder reportages: geen video’s uit Homs, geen interviews uit China en geen onafhankelijke verslaggever in Bangladesh die gaat kijken bij een ingestorte kledingfabriek. Het is nauwelijks te doen. De hedendaagse nieuwsconsument is nou eenmaal gewend aan reportages en verslaggevers overal ter wereld, die ervoor zorgen dat wij een waar en objectief verhaal kunnen lezen.

Een garantie waaraan je kan twijfelen, maar die niet nieuw is en al bestaat zolang als er kranten zijn. Frank Harbers onderzocht in zijn proefschrift hoe de journalistieke reportage zich heeft ontwikkeld. Hij las meer dan honderdduizend krantenartikelen uit de periode 1880 – 2005 uit drie landen: Groot Brittanië, Nederland en Frankrijk. Vorige week vertelde Frank over zijn onderzoek in Glasnost. Luister hier het hele gesprek terug:

Frank Harbers over de opzet van zijn onderzoek:


Frank Harbers over de ontwikkeling van de reportage:


Frank Harbers over de hedendaagse journalistiek: