Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

“Alle fotografen zijn mannen”

“Alle fotografen zijn mannen”
Andrea Hooymans

Het is waar. Alle fotografen zijn mannen, en vaak nog 35+ ook. Ik vermoed dat ze onder de ‘dure hobby’, ‘midlife-crisis’ of ‘geld over’ categorieën vallen, maar dat soort dingen zijn nooit zeker. Iets wat ik wel zeker weet, is dat ze over het algemeen meer autoriteit uitstralen dan de vrouwelijke variant. Vrouwelijke fotografen lijken meer in de categorie roadie, groupie of ‘acht-wat-schattig’ te vallen. Niet dat mij dat stoort, want je laten onderschatten is een prachtige tactiek. Een reëel nadeel is echter wel, dat als het op het vergelijken van de ‘tools’ aankomt, ik het onderspit moet delven. De heren zijn over het algemeen altijd beter uitgerust. In de duistere muziekzalen van Groningen kom je er met ‘ach, maar het gaat toch om visie’ helaas niet. Donker is donker en dat staat niet zo mooi op je Facebook-pagina.

Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (1) Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (8) Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (2)

 

The Blind Roofers @ De Walrus: minimale bierneerslag, maximale drukte.

Nog zo’n voorbeeld: bier. Het ligt en valt en vliegt overal en je camera houdt er niet van. Natuurlijk loont het om het gevaar te naderen want wat is er nou epischer dan een goed belichte bier-actie foto? Zo’n foto die je de sfeer laat ruiken. Hoe meer het bier vloeit, hoe groter het gevaar: het dansen wordt wilder, de mensen argelozer en de fotograaf zwalkt mee. Bier of geen bier, onder het uitgaanspubliek in de flitsende lichten en de hossende mensen word je wel dronken. Om maar niet te spreken van de vreemde ervaringen op goa-feesten, maar dat is een ander verhaal.

Terug naar de bands. Dag twee van Grunnsonic en het is natuurlijk niet gelukt om snel even een extra uurtje slaap te pakken. Er was toch nog een mooie expositie-opening bij Noorderlicht en Vera-Art Division heeft groot uitgepakt met een tentoonstelling en live-alles in een leegstaand pand in de Oosterstraat. In het overvolle café de Walrus fotografeer ik The Blind Roofers; een band die sinds dat de de POP Groningen Talent Award hebben gewonnen vorig jaar overal in Groningen te zien zijn. Dit moet de vijfde keer dat ik ze vastleg, en zo zie ik hoe ze zich als band, qua mzuiek én performance ontwikkelen.

Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (5) Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (13) Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (3) Grunnsonic - Dag 2 - Walrus - The Blind Roofers LowRes by Andrea Hooymans 01152015 (7)

Camera ‘and all’ neem ik een kijkje in de Ierse pub O’Ceallaigh’s, café de Zolder en eindig op de Grote Markt. Tegen die tijd is de camera een zware last waarmee ik me een weg door de menigte baan richting fiets. Morgen weer een dag.

Alle foto’s zijn genomen door Andrea Hooymans. Een overzicht van haar werk als fotograaf vind je hier.