Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Willemien Bouwers: “Hij lag in gruzelementen op de grond.”

Sonja Schulte
De nieuwe vaas, waarop het ongeluk staat afgebeeld.

De nieuwe vaas, waarop het ongeluk staat afgebeeld.

Gisteren werd in het Groninger museum een nieuwe vaas neergezet van Spaanse kunstenaar Jaime Hayon. De vorige vaas werd vorig jaar per ongeluk omgestoten door een ongelukkige bezoeker, toen die achteruit liep om een foto te maken van een ander kunstwerk. Persvoorlichter Willemien Bouwers gebaart met haar armen breed hoe dat eruit zag: “Hij lag helemaal in gruzelementen op de grond.”
De kunstenaar bleek het geval met humor op te kunnen pikken. Toen hem door het museum werd gevraagd een nieuwe vaas te ontwerpen kwam hij met het idee daarop het ongeluk af te beelden. Een man wiens fototoestel uit zijn handen valt is te zien, en ook een zwarte vaas die op het punt staat in stukjes uiteen te vallen met ernaast de tekst ‘Oh no! Roto!’ wat zoveel als ‘Oeps! Kapot!’ betekent.

Voorzichtig werd de vaas door twee medewerkers op dezelfde sokkel gehesen, waarop hij roterend het verhaal van zijn voorganger laat zien. Wel heeft het museum besloten het lot ditmaal zoveel mogelijk te helpen: hij zal worden vastgelijmd en verzwaard. Laten we hopen dat deze maatregel in combinatie met het waarschuwende verhaal op het kunstwerk herhaling voorkomt. De vaas is te bewonderen in het infocenter van het gebouw.