Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Herman van Praag: “Godzijdank, dat is de verbeelding!”

Herman van Praag: “Godzijdank, dat is de verbeelding!”
Jelte Posthumus

Het is een populair idee dat de mens geen vrije wil heeft, maar geleid wordt door zijn brein – dat noemen we ook wel biologisch determinisme. Toch is daar ook veel kritiek op: Dick Swaab is dan misschien zijn brein, maar de meesten van ons zijn wel iets meer dan dat, tenminste, volgens emeritus hoogleraar Herman van Praag. Hij geeft morgen (maandag 26 januari 2015) een lezing bij Studium Generale, naar aanleiding van het verschijnen van zijn laatste boek Net Voorbij de Rede. Daar, op dat grensgebied van rede en verbeelding, vindt hij dingen die het brein te boven gaan. Jelte Posthumus sprak de heer Van Praag over de verbeelding, het ‘omhoog denken’ en athëisme.