Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Vincent van der Vinne: “Als je een wekker nodig hebt, slaap je waarschijnlijk net wat te weinig”

Vincent van der Vinne: “Als je een wekker nodig hebt, slaap je waarschijnlijk net wat te weinig”
Monique Koopmans

Ook moeite om ’s ochtends vroeg uit bed te komen? Het zou weleens kunnen liggen aan je chronotype! Middelbare scholieren schijnen er in elk geval veel last van te hebben, zó erg dat hun schoolresultaten eronder lijden. Amy Pieper en Anne Siersema ontdekten dit tijdens het schrijven van hun profielwerkstuk en wonnen daarmee de Onderwijsprijs van het Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Maar daar bleef het niet bij. Wat er nog meer gebeurde, vertelden ze afgelopen maandagavond in de studio samen met Vincent van der Vinne, de promovendus in de chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen die hun hielp bij het onderzoek. Jelte Posthumus ondervraagde de drie en verbaasde zich over chronotypes, slechte cijfers en wat je nou eigenlijk zelf kunt doen om je chronotype te veranderen. Luister het gesprek hier terug:

Deel 1:

Deel 2:

 

Wil je zelf weten welk chronotype je bent? Doe de MCTQ test!