Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Matthijs Veenstra – Hier is het schrift dus niet voor uitgevonden (4)

Matthijs Veenstra – Hier is het schrift dus niet voor uitgevonden (4)
Silvia Donker

De laatste column van Matthijs Veenstra in de serie ‘Hier is het schrift dus niet voor uitgevonden’. Ditmaal over zelfhulpboeken. Kun jij de verzonnen van de echte onderscheiden? Luister en doe gewoon even mee met Matthijs’ quiz.

Luister hier:

 

Hier is het schrift dus niet voor uitgevonden, aflevering 4: Zelfhulpboeken

Column voor Glasnost op 23 februari 2015. Door Matthijs Veenstra.

Wat gezien wordt als fictie, verkoopt minder goed dan wat gezien wordt als werkelijkheid. Wie flink wil verdienen, doet er dus goed aan fictie in de markt te zetten als werkelijkheid.

Schrijvers van zelfhulpboeken weten dit. Ze weten ook waarom dit zo is. Met het overlijden van God sloten de poorten van het hiernamaals. Wat er overbleef, was de banaliteit van het aardse bestaan. Voor veel mensen is dit teleurstellend. Ze vragen meer van het leven.

De makers van zelfhulpboeken hebben door dat deze vraag nooit aflaat, dat er ruimschoots vraag is naar verzachtende illusies, en dat de voornaamste leverancier van deze illusies, het monotheïsme, in rap tempo haar positie als marktleider van de metafysica aan het verliezen is. Ze moeten hebben begrepen dat de consument wegbleef uit de kerk, niet uit onvrede met het product, maar met de dienstverlening. Ze hebben zich vervolgens de beproefde succesformule van de monotheïstische religies toegeëigend en in een nieuw jasje gestoken. Die succesformule is niets anders dan overduidelijk verzonnen verhalen aanbieden als zijnde waargebeurd. In hoop, kortom, is het nog altijd goed zaken doen.

Wellicht is dit een te pessimistische blik. Omdat dit de laatst column  is uit de reeks ‘hier is het schrift dus niet voor uitgevonden’ wil ik graag feestelijker afsluiten. Daarom stel ik voor om een quiz te doen. Die gaat als volgt. Ik zal drie zelfhulpboeken beschrijven. Bij ieder boek kunt u raden of het echt bestaat, of dat ik het verzonnen heb. Met andere woorden: is het boek dat ik beschrijf werkelijkheid of fictie?

Zit u er klaar voor? Pen en papier bij de hand? Dan gaan we beginnen.

Boek nummer 1 heeft als titel ‘Water, het goedkoopste medicijn’ met daaronder de slogan ‘Je bent niet ziek, je hebt dorst’. De auteur is een zekere dr. F. Batmanghelidji, en het schijnt dat hij is gepromoveerd bij de professoren Pepper en Oetker. In zijn boek beweert de dokter dat hij na twintig jaar wetenschappelijk onderzoek er achter is dat iedere ziekte te voorkomen en genezen is met water.

Boek nummer 2 heet ‘Sport!’ van de Fransman B. Gateau. In zijn boek beweert hij dat sport het antwoord is op alle problemen. Gateau illustreert zijn these met de levens van belangrijke personen uit de geschiedenis. Zo schrijft hij over Julius Caesar: ‘Caesar kennen we nu natuurlijk vooral als epilepticus, maar wist je dat hij ook een echte carrièretijger was die zichzelf tot halfgod heeft benoemd? Daarnaast deed hij veel leuke dingen met vrienden. Hoe hield de man het vol, vraag je je natuurlijk af. Het antwoord is geen geheim: sport, sport en nog eens sport. Zijn motto was dan ook ‘ex toga, ad adidas!’ Vrij vertaald betekent dit ‘Toga uit, sportbroekje aan!’”

Tot slot, boek nummer drie. De titel is ‘excelleren kan je leren junior’ van John G. Lager. De ondertitel is ‘leeftijd is een nummer, geen smoes!’ Het boek richt zich op de ambitieuze peuter. In de woorden van Lager: “Targets. Deadlines. Ambitie. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Natuurlijk is het makkelijker om niet naar die netwerkborrel te gaan en als een zoutzak te wachten tot er een potje olvarit vermomd als vliegtuig je mond binnen vliegt, maar dan moet je ook niet zeuren als je op je tweede nog niet als high potential opgejaagd wordt door een roedel headhunters.”

Verder omschrijft hij cognitieve ontwikkeling als “gewoon een kwestie van doen!”.

Tot zover de quiz. Hopelijk heeft u bij ieder boek in kunnen vullen of het fictie is of werkelijkheid. Natuurlijk bent u ook benieuwd naar de uitslag. Echter, om de mensen die deze column terugluisteren via internet ook dezelfde spanning te gunnen tijdens het doen van deze quiz, zal de uitslag pas over twee weken op de website staan.

____

Beluister de rest van de serie terug in het archief.