Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Harish Vedantham: “That would imply that the moon is actually warmer inside.”

Harish Vedantham: “That would imply that the moon is actually warmer inside.”
Jelte Posthumus

Op wetenschappelijk vlak wordt onze stad steeds internationaler. Onze faculteiten worden meer en meer bemenst door studenten en wetenschappers uit verre plaatsen. Dat is niet anders op het Kapteyn-instituut, waar de sterrenkundigen van onze universiteit zich bezighouden met de eindeloze stromen data uit het heelal. Afgelopen maandag ontving Glasnost astronoom Harish Vedantham, werkzaam op het Kapteyn-instituut – hij promoveert binnenkort op een onderzoek naar de kinderjaren van ons heelal, maar dat gaat niet zomaar. De radiosignalen zijn zwak en worden verstoord door de aardse atmosfeer. Vedantham bestudeerde deze verstoring en testte een nieuwe manier om het vroegste heelal, de ‘Cosmic Dawn’ in kaart te brengen door gebruik te maken van het dichtstbijzijnde hemellichaam: de maan.

Met hem meegekomen was Iva Kostadinova; zij organiseert voor komende zaterdag een aantal lezingen in het Infoversum die gaan over hoe de schijnbaar onmetelijke ruimte toch beetje bij beetje in kaart gebracht kan worden.

De heer Vedantham komt uit India, mevrouw Kostadinova uit Bulgarije. Daarom spraken we Engels.

Deel 1 – over het Infoversum en het Kapteyn-instituut.

 

Deel 2 – over het onderzoek van Harish Vedantham