Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 13, 2024

Scroll to top

Top

Annet Nieuwhof: “Mensen stellen zichzelf niet de vraag waarom ze een ritueel uitvoeren, ze doen het gewoon.”

Annet Nieuwhof: “Mensen stellen zichzelf niet de vraag waarom ze een ritueel uitvoeren, ze doen het gewoon.”
Sonja Schulte

Hoe valt uit eeuwenoude voorwerpen menselijk gedrag op te maken? Gisteravond ging het over schedels, botten, mest en wierden – niet over de wierden in onze tijd, maar van een tijdje geleden. Eight human skulls in a dungheap is de intrigerende titel van het proefschrift van archeologe Annet Nieuwhof, die bij onze Jelte Posthumus aanschoof. Hij bevroeg haar over haar onderzoek, dat zich bezighoudt met de (begraaf)rituelen die zich hier in Groningen in de ijzertijd voltrokken. Over het ietwat lugubere ontvlezing, bijvoorbeeld; haar nieuwe theorie over een derde begraafmogelijkheid. Over het verschil tussen voorouderverering en godenverering, het evolutionair voordeel dat religie oplevert – en meer. Luister hier het interview in twee delen terug: