Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 18, 2024

Scroll to top

Top

De Nacht 2015 | Daan Evers: “We hebben bepaalde aangeboren neigingen tot emoties die van invloed zijn op moraliteit.”

De Nacht 2015 | Daan Evers: “We hebben bepaalde aangeboren neigingen tot emoties die van invloed zijn op moraliteit.”
Sonja Schulte

Wel of niet vertellen dat je de vriend van je beste vriendin met een ander meisje zag? Wel of niet klikken dat er mensen met drank op het schoolfeest zijn? Wel of niet het teveel aan wisselgeld teruggeven aan het kassameisje? Allemaal beslissingen die we maken op basis van ons morele instinct. Maar nu de grote vraag: zijn die instincten te vertrouwen? Filosoof Daan Evers zet daar zo zijn vraagtekens bij en was op De nacht van Kunst en Wetenschap om die vraag te beantwoorden. Hij schoof aan om te oordelen over een aantal morele dilemma’s. Luister het gesprek hier terug: