Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 16, 2024

Scroll to top

Top

De Nacht 2015 | Theunis Piersma: “Ik kijk naar mijn leefomgeving door de ogen van de grutto.”

De Nacht 2015 | Theunis Piersma: “Ik kijk naar mijn leefomgeving door de ogen van de grutto.”
Jelte Posthumus

De Kening fan de Greide, de koning van het weiland, dat is de Grutto. Het is ook de naam van het burgerinitiatief dat in 2011 van de grond kwam, een burgerinitiatief dat zich richt op de toekomst van het Nederlandse weidelandschap. Theunis Piersma, wereldberoemd gruttokenner, Spinozapremiewinnaar en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen is daar nauw bij betrokken. 80% van de grutto’s broedt in Nederland, maar jaarlijks neemt het aantal grutto’s met 8% af. Hiertegen strijdt onze held, Theunis Piersma. Op de Nacht van Kunst en Wetenschap kwam hij bij Glasnost langs om zijn verhaal te vertellen aan Amanda Brouwers en Jelte Posthumus.