Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 17, 2024

Scroll to top

Top

Festivals 2015 | Swingin’ Groningen

Festivals 2015 | Swingin’ Groningen
Jelte Posthumus

Na het grote succes van de Glasnost Festivalkaart zetten wij hierbij de leukste festivals in Groningen  nogmaals op de kaart (klik hier voor de lijst). In deze rubriek blikken we elke week vooruit op de evenementen die je op onze kaart vindt. Dat doen we voor elk festival met expertise, veel liefde en een kritisch oog, zodat jij als bezoeker weet wat je te wachten staat, wat je absoluut niet mag missen en wat je zoal aan moet trekken. Onze redactie heeft nu al zin in de festivalzomer, jij toch ook?

Vooruitblikker: Ruurd Jan de Meulder

 

Naam: Swingin’ Groningen
Datum: 11  t/m 13 juni
Locatie: 5 verschillende podia in de stad, Groningen.
Discipline: Jazz(dance), Funk, Soul, Blues, Ska en Afrobeat
Prijs: Gratis!
Website: swingingroningen.nl

 

Wat?
Swingend de stad door, van het ene podium naar het andere. Op het Waagplein, in de Kromme Elleboog, Gedempt Zuiderdiep, Poelstraat en op de Grote Markt mag gedanst worden, maar je mag ook komen luisteren natuurlijk. Daarnaast is er op vrijdag ook nog een showcase van lokaal talent in De Spieghel, Buckshot Café en Newscafé.

 

Welke acts mag je niet missen?
Helaas ontbreken er dit jaar echt grote namen van internationaal kaliber. Dit zou een budgettaire kwestie kunnen zijn, maar ik weet dat ook Mojo roet in het eten van kleine festivals gooit door exclusiviteitdeals aan te gaan met artiesten op grotere festivals. Het festival heeft het zelf over “the Dutch edition met een Duits tintje”, wat dan neerkomt op veel lokale en Nederlandse acts en een paar Duitse. Neem bijvoorbeeld Mop Mop (ft Anthony Joseph) uit Berlijn. En als u van het Hammondorgel houdt – zoals wij van Glasnost van de Hammond houden – ga dan vooral op vrijdag naar Sven Hammond, Joe Dinkelbach en/of de Rob Moster Hammond Group.

 

Hoe ziet het festival er verder uit?
Wel, eigenlijk begint Swingin’ Groningen al op woensdag 10 juni met de lokale voorronde van de Noord-Europese Jazztalent Contest in Buckshot Café en op donderdag volgt daarvan de, in Newscafé the Club. De middenstand, althans de Bijenkorf, wordt dit jaar upgejazzed met talenten van het Prins Claus Conservatorium. Mocht je zelf nog wat muzikaals willen toevoegen dan kun je zaterdag naar de CP-sessie in Newscafé en verder was er op 6 juni al een spin-off genaamd “Swingin op z’n Kantens” in Walsemaweer.

Swingin Groningen2

 

Hoe kom ik goed voor de dag?
Nou wellicht niet met onderstaand T-shirt met de slogan van dit jaars editie: “Let’s yezz up the city”. Ik kreeg een beetje jeuk toen ik dat las. Jazz op die manier schrijven was tien jaar geleden niet tof en nu nog steeds niet. Een misser wat mij betreft.

Swingin Groningen3

 

Glasnost tipt!
De meest unieke act als je het mij vraagt is “Stadskabaal”. In samenwerking met Vrijdag biedt Swingin’ Groningen een podium aan ruim honderd kinderen en jongeren om iets moois te creëren. Verder loop ik wel warm voor Mop Mop ft. Anthony Joseph, Dramali, maar als je echt niet kan kiezen ga je gewoon lekker dansen bij de GrooveNight DJ’s.

Swingin Groningen4

 

Zodoende
Wil je naar een Jazzfestival waar zeker niet alleen maar jazz geprogrammeerd is? Wil je dansen en bier drinken met je vrienden in de buitenlucht van onze mooie binnenstad? En wil je geen geld uitgeven aan een kaartje? Ga dan de komende dagen vooral de stad in en geniet!