Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 26, 2024

Scroll to top

Top

Festivals 2015 | ARTFEST

Festivals 2015 | ARTFEST
Jelte Posthumus

Na het grote succes van de Glasnost Festivalkaart zetten wij hierbij de leukste festivals in Groningen nogmaals op de kaart (klik hier voor de lijst). Dat doen we voor elk festival met expertise, veel liefde en een kritisch oog, zodat jij als bezoeker weet wat je te wachten staat, wat je absoluut niet mag missen en wat je zoal aan moet trekken.

 

Naam: Artfest
Datum: vrijdag 19 juni / 19:30 – 23:00 uur
Locatie: Groninger Museum
Discipline: museumbezoek, muziek, beeldende kunst, gesproken woord, workshops.
Prijs: €7,50


ArtFestFlyer3

 

 

 

 

 

 

 

Wat?
Een festival georganiseerd door de studenten van Groninger Museum-insiders en USVA. Het vindt plaats in het Groninger Museum. Doel is mensen een museumbezoek te laten ondervinden via andere kunstvormen, zoals muziek en beeldende kunst. Cross-over dus. Het ene moment knik je mee met een lekkere band, het andere moment knik je goedkeurend voor het werk van Werkman.

 

Welke acts mag je niet missen?
Het muziekprogramma is evenwichtig en kenmerkt zich vooral door vrouwelijke vocalen. BLUE CRIME maakte weirde, droompop en heeft met Alexandra Duvekot een mooie, intrigerende frontvrouw. Vanuit de Verenigde Staten komt Annalibera langs: jonge lui op een Europese tour. Indiepop die de moeite waard is. Het Tilburgse To Twelve kende ik nog niet, maar de nummers die ik luisterde klinken ontzettend degelijk. Op YouTube viel vooral een live uitvoering van het nummer ‘We Will Be Kings Again’ op. De samenzang is helemaal in orde, de nummers zitten goed in elkaar. Ik vermoed dat de band live interessanter is dan op plaat, want de studio-opnames klinken te opgedirkt. Alle drie de bands zijn in elk geval een goede reden om het museum te bezoeken. Het is te prijzen dat de organisatie juist koos voor acts van buiten Groningen.

 

 

Hoe ziet het festival er verder uit?
Er zijn rondleidingen langs de Werkman-expositie en het werk van Song Dong. Ook zijn er workshops zoals ‘body percussie’ (inderdaad, je lichaam is een instrument: klakken, petsen en stampen dus!) en het maken van souvenir-stempels van gum (dat deden we in de basisschoolbanken toch ook al? Een piemel op je vlakgom tekenen en afdrukken in andermans schrift?). En alsof dat nog niet genoeg is, kan je een portrettekening laten tekenen en je laten fotograferen op anders haast onbereikbare locaties. Oh ja, dj Thee-J Johanz komt platen draaien in de entreehal.

 

 

Hoe kom ik goed voor de dag?
In een museum mag veel. Je kan bebaard in geruite blouse arriveren, je kan je trui over je schouders knopen, je kan degelijk gaan of sexy, neutraal of extravert. Alles kan, alles mag. Voor de mannen: er komen drie verleidelijke frontvrouwen langs. Voor de vrouwen: er komen drie verleidelijke frontvrouwen langs.

 

Glasnost tipt!
Glasnost is vooral geboeid door de Chinese kunstenaar Song Dong (Beijing, 1966). Internationaal erkend en door grote instituten geëxposeerd is Song Dong één van de belangrijkste contemporaine Chinese artiesten.  De expositie ‘Song Dong, Life is Art, Art is Life’ bestaat uit opvallende werken, zoals een wereldkaart van snoep en een grasmat van groene slagroom en is zijn eerste grote solotentoonstelling.

 

songdong

‘Waste Not’ – Song Dong. De artiest exposeert hier de verzamelwoede van zijn moeder. Beeld: moma.org

Zodoende
Is de drempel van het museum doorgaans iets te hoog voor je? Laat het mooie muziekprogramma, en de grappige workshops je verleiden eens het Groninger Museum te bezoeken. De rondleidingen langs Werkman en Song Dong zullen de museumdrempel in de toekomst zonder twijfel verlagen. Voor de doorgewinterde museumbezoekers is deze party gewoon een leuke extra.