Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Festivals 2015 | Rapalje Zomerfolk

Festivals 2015 | Rapalje Zomerfolk
Willem Goedhart

Naam: Rapalje Zomerfolk.
Datum: 27 & 28 juni.
Locatie: Stadspark, Groningen.
Discipline: Muziek.
Prijs: 25 euro.

Wat?
De Nederlandse folkband Rapalje viert haar jaarlijkse feestje in het Stadspark met een eigen festival. Aldaar treden nogal diverse artiesten op, die allen binnen het folkgenre vallen. Het geheel kent een vrolijk middeleeuws tintje, met markten, re-enactments, verklede bezoekers en ander volks vermaak. Je treft er bijvoorbeeld een spectaculair riddergevecht of een Keltische sieradenkraam, waar iemand in Game of Thrones-cosplay-outfit kluivend aan een halve kip voorbij loopt, terwijl in de verte een folkband met luit en trommels een hossende menigte in extase brengt.

 

Welke acts mag je niet missen?
Natuurlijk geeft Rapalje op beide avonden een show die altijd garant staat voor lekkere folkmuziek met accordeon, gitaren, harmonica en doedelzak. Verder speelt op zaterdag de Nederlandse folkband Mister And Mississippi, die twee jaar terug met het intieme ‘Northern Sky’ een hitje hadden. Voor de liefhebbers van de wat klassiekere folk staat ’s middags de oudgediende Seán Cannon op het podium, beter bekend als frontman van de legendarische The Dubliners. Met songs als ‘Whiskey In The Jar’ en ‘Seven Drunken Nights’, krijgt hij ongetwijfeld bij de meest sceptische bezoekers de voetjes van de vloer.

Rapalje3

Hoe ziet het gebeuren eruit?
Weliswaar had je in de middeleeuwen nog geen podia met lichtshows en partytenten, maar verder waan je je als bezoeker op een dorpsmarkt anno 1250. Balen hooi, houten kraampjes, kampvuren met kookpotten erboven, toernooivelden en zelfs een heuse wapensmederij, onder de rookwolken van het Gasuniegebouw.

 

Wat is er verder nog te doen?
Er is een spectaculaire vuurshow, waarbij de acteurs zelf in vlammen op lijken te gaan. Daartegenover staat dan weer een klassieke troubadour, met zijn verhalen over mooie meiden en woeste schurken. En er is een Keltische markt met traditionele kleding, sieraden, beeldjes, muziekinstrumenten en meer. Ook met kinderen is het festival een uitstekend idee: er zijn vele knutselworkshops, speciale optredens voor kids en genoeg bijzonders om hun ogen uit te kijken.

Rapalje4

Hoe kom ik goed voor de dag?
Het moet raar lopen wil je op Rapalje niet goed voor de dag komen. Van ingewikkelde steampunk-uniformen en opwaaiende elfenjurken tot fun-shirts uit de LARGE: alles mag! Zolang je maar een glimlach op je gezicht hebt en volledig opgaat in deze nostalgische ervaring.

 

Glasnost tipt!
Traditiegetrouw kun je op Rapalje meedoen aan het boogschieten, wat zowel actief als passief de moeite waard is. Als je daarna nog energie over hebt, kun je een poging wagen bij de workshop Ierse dans of met een hoefijzer werpen. Vergeet verder niet een kroes met het eigen festivalbier van Rapalje te bemachtigen. In combinatie met een oerham of Irish stew van de barbecue, is je dag sowieso al geslaagd!

Rapalje5

Zodoende
Als je niet allergisch bent voor doedelzakken, alle Discworld-boeken hebt gelezen en ergens nog een stoffige maliënkolder in je kast hebt liggen, moet je sowieso naar Rapalje. Daarnaast ben je er als geschiedenisleraar, liefhebber van folkmuziek, bier, vlees, volksdansen en een gezellig weekend, ook helemaal op de juiste plek.