Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 23, 2024

Scroll to top

Top

Festivals 2015 | Op Roalkeldais

Festivals 2015 | Op Roalkeldais

| On 27, jun 2015

Naam: Op Roalkeldais
Datum: 25, 26, 27 en 28 juni
Locatie: Warffum
Discipline: internationaal dansfestival
Prijs: gedeeltelijk gratis, voor sommige activiteiten moet je een kaartje kopen vanaf €5,-. Het is ook mogelijk om een Passe-Partout te kopen van €35,-

n-3305-unnamed

Wat?

Op Roalkeldais is een groot internationaal dansfestival dat dit jaar voor de vijftigste keer gehouden wordt in Warffum. Vanuit de hele wereld komen dansgroepen naar Groningen om hun kunsten te vertonen. Het gaat vaak om traditionele volksdansen met bijbehorende kostuums en muziek.

Welke acts mag je niet missen?

Het festival is al begonnen, maar raden zeker aan om naar de finalevoorstelling te gaan, daar laten alle dansgroepen nog één keer hun kunsten zien. Verder is er in het Openluchtmuseum Het Hoogeland een jubileumtentoonstelling ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van het festival. Maar ook op straat worden vele activiteiten georganiseerd.

IMG_8948-1080x743

Hoe ziet het festival er verder uit?

Naast dansvoorstellingen van deze groepen zijn er ook vele workshops, een talentenjacht, een kinderprogramma en een parade door de straten van Warffum.

Het festival is in het centrum van Warffum. Door het hele dorp zijn activiteiten georganiseerd. De dansoptredens worden binnen gehouden, ook op straat zijn de hele dag door vele activiteiten georganiseerd.

Hoe kom ik goed voor de dag?

Voor ons ligt Warffum heel dichtbij, maar naar Op Roaleldais komen dansgroepen van over de hele wereld af. Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om je nog eens in klederdracht te hullen, als je daar zin in hebt, maar je kan er ook voor kiezen om deze reizigers een kijkje te geven in de exotische wereld van de gewone Nederlander. Gewoon in spijkerbroek met sneakers, da’s pas echt authentiek.

Dansen onderweg OR 2014

Glasnost tip

Theatergroep Peerd laat tijdens het festival een pilot zien voor hun voorstelling Hoes en Heerd een festival over de ‘echte’ Groninger en de Migrant. De pilot bestaat uit een aantal sketches en liedjes in het Gronings, met invloeden van internationale muziek. Ze gaan over tolerantie en xenofibie, de vreemdeling en het onvermijdelijke. ‘De multiculturele soamenleven ien Grunnen is nait lukt en ook nait mislukt. Hai is der gewoon’.

De pilot is te zien in Openluchtmuseum Het Hoogeland, om 13.00 uur.

Zodoende

Op Roalkeldais is een zeer bijzonder festival, alleen al omdat er dansgroepen van over de hele wereld bij elkaar komen in een klein dorpje in Groningen. Ga er zeker heen als je geïnteresseerd bent in volksdansen, maar ook als je gewoon wilt proeven van de bijzondere sfeer en de vele culturen die daar elk jaar samenkomen.