Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Festivals 2015 | Dichters in de Prinsentuin

Festivals 2015 | Dichters in de Prinsentuin
Daphne Smets
  • On 16/07/2015
  • http://www.Glasnostici.nl/author/Daphne-Smets

Naam: Dichters in de Prinsentuin.
Datum: 17-19 juli.
Locatie: Prinsentuin en de Puddingfabriek, Groningen.
Discipline: Literatuur.
Prijs: variërend van GRATIS tot € 10

Wat?
De zomervakantie is begonnen dus heel Nederland ligt op een Franse camping voor pampus in de zon, maar literatuurliefhebbend Groningen luidt het midden van de zomer in op het befaamde festival Dichters in de Prinsentuin. De kern van dit intieme festival vormt nog altijd de voordrachten in de loofgangen van de Prinsentuin (aan de turfsingel), waarbij gevestigde en aanstormende dichters van allerlei pluimage over een haag heen hun verzen ten gehore brengen. Maar mis ook de avondprogrammering niet, waarbij drie avonden lang poëzie en muziek worden samengebracht. De openingsavond biedt een bonte mix van dichters en muzikanten uit o.a. Ijsland en Syrie, terwijl zondagavond Jules Deelder met zijn Deeldeliers het festival afsluit. Kortom, een laagdrempelig, divers festival dat poëzie in al zijn vormen viert.

 

Welke acts mag je niet missen?
De doorlopende (gratis) voordrachten in de Prinsentuin op zaterdag en zondagmiddag tussen 13.30 en 17.30 uur moet je een keer hebben meegemaakt. Het ideale moment voor een onbeschaamde tête-à-tête met je literaire held, want de paadjes in het park zijn smal. Bevalt een dichter je niet? Dan kun je zonder gezichtsverlies snel doorlopen naar de volgende – kom daar maar eens om bij een normale voordracht.
Maar ook de laatste avond met de jazzformatie de Deeldeliers, bij het kampvuur op de binnenplaats van de puddingfabriek klinkt veelbelovend.

 


Fotografie: Olaf Otto

 

Hoe ziet het gebeuren eruit?
In de Prinsentuin staan de dichters opgesteld achter de hagen en kunnen bezoekers langs hun ingelijste, voordragende hoofden lopen. Dit zijn ontspannen, kabbelende middagen die een staalkaart bieden van dichtend Nederland. ’s Avonds kan er van alles gebeuren: muziektheater, samenwerkingen tussen dichters en muzikanten, jazz bij het kampvuur – spannend, verrassend maar niet alleen voor ingewijden. De avondprogrammering is in de Puddingfabriek.

 


Fotografie: Olaf Otto

 

Hoe kom ik goed voor de dag?
Laat je niet hinderen door een gebrek aan kennis van poëzie, dan is dit festival als een stoomcursus gedichten voor je. Tijdens de middagen kun je kilometers maken in voordrachten aanhoren van een keur aan dichters. Voor liefhebbers, professionals en andere ingewijden is het festival een ontspannen netwerkmoment en een plek waar jaarlijks bijzondere, onverwachte en internationale acts bezocht kunnen worden in de avondprogrammering.

 


Fotografie: Olaf Otto

 

Zodoende
Zin in een laagdrempelig maar origineel, internationaal maar nog altijd op-en-top Gronings poëziefestival? Dan zit je dit weekend goed in de prinsentuin.