Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Matthijs Veenstra – Gedichten van BN’ers: Robert ten Brink

Matthijs Veenstra – Gedichten van BN’ers: Robert ten Brink
Silvia Donker

Matthijs Veenstra is terug, wederom als spreekbuis voor de BN’er. Nu denkt u misschien dat onze Bekende Nederlanders helemaal geen spreekbuis nodig hebben omdat ze over het algemeen heel goed gebekt zijn, maar daar vergist u zich in. Zij krijgen namelijk maar een beperkt podium, waar eigenlijk geen ruimte is voor hun échte creativiteit. Gelukkig  heeft Matthijs deze onvolprezen taak op zich genomen en komt bij Glasnost de onbelichte talenten van dit tweederangs circusdier belichten.

De vorige keer was er aandacht voor haiku’s van Matthijs van Nieuwkerk, Deze keer een musical van Robert ten Brink.
Lees/luister hier terug:

Matthijs Veenstra voor Glasnost op 14 september 2015.

Gedichten door Bekende Nederlanders – tweede aflevering: Robert ten Brink.

Robert ten Brink (Nonnen Zonder Longen – the musical. Een fragment.)

Nonnen zonder longen – the musical was Robert ten Brink’s oogappel, een project dat hem niet alleen aan de haren uit het moeras van biscuitreclame’s, All You Need Is Love en Lotto Weekend Miljonairs zou trekken, maar ook zou lanceren, via Joop van den Ende’s de La Mar theater naar broadway en daar voorbij.

Het mocht echter niet zo zijn. De musical is nooit gemaakt. In een aflevering van het SBS 6 programma Shockdoc getiteld: ‘Musicals de nek omgedraaid!’ zegt Robert ten Brink het volgende over de oorzaak van het falen: “was Nonnen Zonder Longen een vrachtwagen vol mest aan het adres van de Katholieke Kerk? Ja. Trapte het tegen alle gevestigde musicalconventies aan? Ja. Was er voor de uitvoering een megalomaan budget nodig, genoeg om alle inwoners van Burkina Faso op een taco en een krop ijsbergsla te trakteren? Ja. Maar dan vraag ik jou: als dit redenen zijn om een musical niet uit te voeren, waarom Ciske de Rat dan wel? Ik wil niks insinueren, maar volgens mij waren er duistere krachten aan het werk die er op uit waren deze productie te laten mislukken.”

Wat de reden dat Nonnen Zonder Longen nooit het daglicht zag ook mag zijn, het mag ons er niet van weerhouden om nu, vijftien jaar later, toch een kleine scene te delen.

In deze scene zit Robert ten Brink in een Jacuzzi vol appelsap. Hij heeft alleen een tijgerprint badjas aan; in zijn rechterhand smeult een sigaret. Er is een druppende kraan te horen. Rondom de jacuzzi liggen pizzadozen en blikjes Red Bull. Hij staart voor zich uit, en begint mompelend aan het volgende gedicht:

[…]

Robert (houterig): verwaterd raakt een fontanel in vervoering –
en wellicht is de quizmaster te bezet
met het denken aan een verfilmde bekoring;

[hoe ongenadig lig ik in mijn nest
te kermen als een koekoeksjong?]

Roberts vraag
(luid en duidelijk): Dageraad, o dageraad

is uw gedaante
a) met pijn en moeite verkregen water

b) het aanstootgevend neuriën
van enkele bedachtzame nymfomanen

c) dat rozig gevingerde kraken
van een bh in lange haren

of

d) een coördinaat waar,
na vijf gevulde asbakken,
vier lippen gebaren maken

_

Check hier alle bijdragen van Matthijs Veenstra.