Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Leonieke Toering – Met links gevangen

Leonieke Toering – Met links gevangen
Jelte Posthumus

Columniste Leonieke Toering weet van humor, maar evenzogoed van ontroering. Op Noorderzon verraste ze ons met een humoristisch hoorspel over een lullig kunstwerk, ze ontroerde ons al eens met een column over dichter H.H. ter Balkt en afgelopen maandag was ze weer bij ons. Ze las ditmaal een column voor over de Groninger Researchers’ Night.

 

Column voor Glasnost op 21 september 2015. Door Leonieke Toering.

Leonieke Toering – Met links gevangen tennisbal

Ben je links- of rechtshandig? En wat heeft dat te maken met je creativiteit, je gezondheid of zelfs.. je partnerkeuze? Naar dat laatste zal aanstaande vrijdag een groots en niet eerder uitgevoerd onderzoek plaatsvinden waar je mét je partner aan mee kunt doen.

Hier in Groningen vindt dan voor het eerst De Groninger Researchers’ Night plaats, als onderdeel van de internationale European Researchers’ Night. Het is een interactief festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen waarbij de ontwikkeling van de nieuwste technologiën centraal staat. Het publiek wordt uitgenodigd zélf te experimenteren, met de virtuele wereld, robots, 3D printen en synesthesie-experimenten (zoals geluiden zien, of kleuren proeven). Allemaal leuk natuurlijk, maar de eerste vraag die bij mij direct naar voren komt is in hoeverre de ontwikkelingen toepasbaar zijn. Om maar even te beginnen met een nuttig voorbeeld: 3D printen! Stel, het handvat van je fiets gaat stuk. Je hoeft niet naar de winkel want je print gewoon even een nieuwe. Even lijmen, en hop, gefixt. Onderdelen zijn op deze manier zeer lokaal beschikbaar, zonder vervoer met vrachtwagens of vliegtuigen, dus ook nog duurzamer. Ander voorbeeld: je oma kan nog vanalles, maar niet meer zo goed stofzuigen. Voor haar verjaardag geef je haar dus een robotstofzuiger zodat ze nog jarenlang thuis kan blijven wonen. Nuttig. Echter, bij de bierdrager robot heb ik zo m’n vraagtekens. Ontworpen door studenten uit Eindhoven. Maar ok, misschien neemt het nut wel toe al naar gelang het aantal bier dat ‘ie je heeft gebracht.

Hoe dan ook, om even terug te komen op het links-rechts handige onderzoek in verband met partnerkeuze; wat zou daar nou het nut van kunnen zijn? Stel, ik ben linkshandig, en de uitslag van het onderzoek geeft aan dat ik in dat geval 95% kans heb dat mijn relatie met een rechtshandige partner succesvol zal zijn, en met een linkshandige partner is de kans van slagen 35%. Dan denk ik wel 3x na voordat ik in zee ga met een linkshandige kerel.

“Ehm, ja het was een leuke avond, dankjewel.” Zeg ik dan bij het afscheid van de eerste date. “Maar eh… oh, wacht nog even. “Als ik vraag of hij linkshandig is, kan hij er nog over liegen, dus ik neem het zekere voor het onzekere. Ik loop achteruit en uit mijn jaszak haal ik een tennisbal. De potentiële partner kijkt me aan met opgetrokken wenkbrauwen. Ik gooi het balletje naar hem toe en hij vangt het op met…. links. Ai.

“Ja, sorry hoor,” zeg ik. “DAT wordt hem dus niet!” En ik ga er als een speer vandoor. Wat jammer allemaal.

Een logische volgende stap wordt natuurlijk een app die bij voorbaat al aangeeft of de persoon met wie je praat links-of rechtshandig is, en of hij of zij voorkeur heeft voor een links-of rechtshandige partner. De wereld zou er zoveel eenvoudiger op worden. De additionele app die erbij ontwikkeld gaat worden houdt bij hoeveel alcohol je hebt gedronken. Met deze informatie wordt direct de kans berekend dat je een eventuele  niet-geschikte partner in een onbewaakt ogenblik toch zou gaan zoenen. En waar je de volgende ochtend gegarandeerd spijt van zou hebben. In dat geval gaat er een alarm af, en er verschijnt een waarschuwing op je scherm: NIET ZOENEN. Nuttiger wordt het niet.

En wil je nou meedoen aan het onderzoek maar mocht je geen partner hebben, dan kun je er ongetwijfeld eentje downloaden in de virtuele wereld. Om er vervolgens een leuk 3D exemplaar van te printen. Let wel even op of je die rechts- of linkshandig maakt, want dat schijnt nogal uit te maken.

Aanstaande vrijdag dus. Meer informatie. www.grrn.nl