Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 25, 2024

Scroll to top

Top

Matthijs Veenstra – Gedichten van BN’ers: Daphne Deckers

Matthijs Veenstra – Gedichten van BN’ers: Daphne Deckers
Silvia Donker

Matthijs Veenstra is zelf een zeer begaafd columnist, maar blijft erbij dat het poëtische werk van sommige BN’ers meer voor het voetlicht mag. Hij vertelde op voorgaande maandagavonden over sokhaiku’s van Matthijs van Nieuwkerk en de intrigerende musical die Robert ten Brink schreef over nonnen (zonder longen…?). En vergeet ook niet de artistieke toekomst van Arjen Lubach. Het is niet makkelijk om als BN-er je echte zieleroerselen een kans te geven, zo weet Matthijs. Deze keer de beurt aan powermom Daphne Deckers.

Matthijs Veenstra voor Glasnost op 12 oktober 2015.

Gedichten door Bekende Nederlanders – derde aflevering: Daphne Deckers.

Aforismen waar je wat aan hébt. Door Daphne Deckers.

Tekst op de achterflap:

Hallo lieve vriendinnen! Hebben jullie ook wel eens het gevoel dat op het slagveld van de metafysica de aforismen als een penetrante zuurkoollucht op je strot slaan? En dat je dan volledig in paniek raakt omdat je geen idee hebt waar deze lucht vandaan komt, en, belangrijker, wat je er eigenlijk aan hebt? Zoek dan niet verder! Dit boek staat vol met nuttige, puntige wijsheden en metaforen met de frisse geur van dennennaalden en lavendel. Dus stop met stressen, pak een lekker kopje rooibosthee en ga er maar goed voor zitten.

1) cavia’s zijn nog saaiere konijnen

516) Als retorica een lustpaleis was, zou reductio ad absurdum een snor zijn.

73) De mensen die etiquette bedacht hebben zagen het gezin als hoeksteen van de samenleving, drank als het cement en incest als een machine die op ontzagwekkende snelheid baksteen na baksteen eruit pompt.

Aforisme 89) De Efteling: een bamischijf voor alle zintuigen behalve de smaak.

17) De heren Egmond en Van Tijn hebben met hun lied “vijftien miljoen mensen” bewezen dat het gebruik van demografische informatie in muziek ten koste gaat van de potentiële eeuwigheidswaarde ervan.

9) Foxy foxtrot met je elastieken benen.

314) Als meneer de goochelaar terug naar de natuur wil, dan moet meneer de goochelaar wel zijn sportsokken, lunchtrommeltje, cape, zaag, hoge hoed en vijfentwintig witte konijnen thuis laten.

131) Indien religie opium voor het volk is, dan kan men zich mindfullness als een soort methadonverstrekking voorstellen.

22) Het dier in de mens rolt het liefst door zijn eigen stront, de filosoof in de mens rolt het liefst door de stront van anderen, maar het is uiteindelijk het gedweeë dorpskapstertje in de mens die iets van de geur durft te zeggen.

 

1012) OMO wast door en door schoon. Niet duur.

994) Tip: heb je last van wespen? Doe dan vijftien kruidnagels in een sinaasappel. Verwarm de sinaasappel in een magnetron op 750 Watt en laat aanstaan voor onbepaalde tijd. Vang een wesp. Bind de wesp vast in een klein stoeltje. Dwing de wesp een week lang naar ononderbroken herhalingen van das Boot kijken. Dreigt de wesp in slaap te vallen? Houd het luie insect dan wakker met harde geluiden. Laat de getraumatiseerde wesp na een week vrij. Herhaal deze procedure voor alle wespen. Klaar? Schrijf dan een wanhopige liefdesbrief vol met spelfouten aan een duivenmelker in Emmen. Ren naar de brievenbus maar bedenk je op het laatste moment. Verbrand de brief terwijl je naar ‘geef mij maar Amsterdam’ van Johnny Jordaan luistert en huilend tegen jezelf “foei Daphne, foei!” schreeuwt. Koop tenslotte een duikboot. Ga met de gloeiend hete kruidnagelsinaasappel in de duikboot zitten en de wespen blijven weg.

___

Check hier alle bijdragen van Matthijs Veenstra.