Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 13, 2024

Scroll to top

Top

NvU | Pieter Boele van Hensbroek: “De houding van studenten is deels een reflectie van het systeem waarin zij zitten.”

| On 18, okt 2015

Afgelopen vrijdag waren we present in de Spiegelzaal van het Academiegebouw tijdens de Nacht van de Universiteit. Een discussieavond over de toekomst van de RuG.

Een van de sleutelwoorden in de discussie over de toekomst van de universiteit is democratisering. Maar wat wordt er met dat woord bedoeld? We bespraken het onderwerp met filosoof en academicus Pieter Boele van Hensbroek. Hij is actief bij ReThink, een beweging binnen de RuG die na de maagdenhuisbezetting werd opgezet en die pleit voor meer democratie op de universiteit.

Een democratische universiteit is volgens hem niet een kwestie van meer macht naar raden en commissies, maar een directere democratie waarbij de werknemers zonder omwegen naar hun mening gevraagd worden. Op die manier worden mensen uitgedaagd meer na te denken over de universiteit en zijn ze betrokken zonder dat ze in een tijdrovende raad moeten gaan zitten.

Luister voor zijn hele verhaal hier het interview: