Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Vamba Sherif: “Ik wilde een roman schrijven waarin die vernietigde manuscripten tot leven konden komen”

Vamba Sherif: “Ik wilde een roman schrijven waarin die vernietigde manuscripten tot leven konden komen”

| On 05, nov 2015

Deze week verscheen De zwarte Napoleon, de vijfde roman van Vamba Sherif. In de tweede van de negentiende eeuw stichtte Samori Touré het Wasulu-rijk. Dat rijk lag in gebieden van Liberia, Sierra Leone, Guinee, Mali, Ivoorkust, Ghana en Burkina Faso. Terwijl Westerse mogendheden begonnen met de Scramble for Africa wist Touré lange tijd zijn rijk te handhaven.

In De zwarte Napoleon leert de lezer Samori Touré kennen door de ogen van de dertienjarig Zaiwulo. Evenals Vamba Sherif een buitenstaander. De jongen reist ook naar Musardu de hoofdstad van het Wasulu-rijk. Jelte Posthumus sprak uitgebreid met Vamba Sherif over zijn nieuwste werk, zijn wortels die hij vond in Musardu, de eeuwenoude manuscripten die zijn familie bezat en een belangrijke inspiratiebron vormden voor De zwarte Napoleon.

Gisteravond werd het boek in Groningen gepresenteerd (dank aan Bob de Vries voor de foto). Presentaties in Leiden en Amsterdam zullen nog plaatsvinden.

 

Sherif over het motto van De zwarte Napoleon

 

Sherif over de historische achtergrond van De zwarte Napoleon

 

Sherif over zijn achtergrond en De zwarte Napoleon

 

Sherif leest voor uit De zwarte Napoleon