Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Harmen de Weerd: “Zodra je weet hoe je moet samenwerken, heb je geen mentaliseren meer nodig.”

Harmen de Weerd: “Zodra je weet hoe je moet samenwerken, heb je geen mentaliseren meer nodig.”
Jelte Posthumus

Als je begrijpt wat ik bedoel, zei Olie B. Bommel dikwijls in de verhalen van Marten Toonder. Begrijpen wat iemand bedoelt, kunnen bedenken wat iemand voelt, aanvoelen wat iemand van plan is, beredeneren of iemand iets mooi zal vinden: we hebben hier te maken met wat psychologen ‘Theory of Mind’ noemen – mentaliseren ook wel genoemd.

Op 16 november 2015 was Harmen de Weerd onze studiogast. Hij promoveerde in de kunstmatige intelligentie, op zogenaamde actor-modellen waarmee hij de functies van hogere orde theory of mind probeerde te bepalen. Zijn onderzoek noemde hij ‘If You Know What I Mean’, inderdaad, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Luister hier het gesprek terug:

Introductie

 

Deel 1:

 

Deel 2: