Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Harrie van Ham: “Mesdag richtte zich echt op de zee.”

Harrie van Ham: “Mesdag richtte zich echt op de zee.”
Silvia Donker

2015 is voor Groningen niet alleen het jaar van Hendrik Werkman en David Bowie, het is ook 100 jaar geleden dat de in Groningen geboren zeeschilder Hendrik Willem Mesdag overleed. Het Scheepvaartmuseum toont tot februari een expositie met werk van Mesdag en in de Fraeylemaborg in Slochteren hangt werk uit de eigen collectie van Mesdag en tot slot kunnen we  volgende week op het Waagplein het beroemde Panorama Mesdag bezichtigen. Niet het schilderij zelf (dat blijft onverstoord in Den Haag), maar een gedigitaliseerde versie ervan: op 14 gebogen HD schermen wordt het panorama in bewerkte vorm op verschillende plekken in Nederland getoond met het project Moving Mesdag. Wat ons betreft een bezoekje waard.

Onze presentator Jelte Posthumus sprak afgelopen maandag met voorzitter van de Gerrit van Houtenstichting en Mesdag-kenner Harrie van Ham over de kunstenaar, zijn werk en het nieuwe panorama. Van Ham is verantwoordelijke voor beide exposities en heeft ook Moving Mesdag naar Groningen gehaald.

Luister terug: