Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 18, 2024

Scroll to top

Top

“Thatcher’s bloody Britain”

“Thatcher’s bloody Britain”
Ruurd-Jan de Meulder

Vorig jaar overleed de briljante britse komedie acteur Rik Mayall, daar hebben wij van Glasnost toen helaas geen aandacht aan besteed. Toen de glasnostici voor de speciale laatste uitzenzending van het jaar elk 5 minuten kregen voor hun (guilty) pleasure, wist ik wat ik moest laten horen… The Young Ones.
In 1986 leerde ik hem kennen als Rick van de Young Ones door de hit “Living Doll” die ze met Cliff Richard maakten. Later, toen de show herhaald werd in de jaren negentig, leerde ik The Young Ones pas echt goed kennen.

Luister hier naar het item:
https://soundcloud.com/glasnost-286798842/s05-e1414122015#t=39:17

Het is 1982 in Thatcher’s Groot-Brittannië, een jaar gedomineerd door de Falklandoorlog en een hoge werkloosheid. Acteurs en schrijvers uit de londense alternatieve comedy club “The Comedy Store” worstelen met ideeën voor een tv-programma. Gesteund door BBC producer Paul Jackson krijgen ze alle vrijheid en een ruim budget, o.a. door in elke aflevering een band te laten spelen zodat ze onder variété vallen in plaats van komedie.

De jonge creatieve groep heeft vrijwel geen tv ervaring en schrijven een onconventionele show, omdat ze niet nadenken over restricties. Het resultaat: een anarchistische, surrealistische sitcom vol slapstick/cartoon geweld, veel geschreeuw, scènes met poppen, sketches en stand-up comedy. Het verhaal is ondergeschikt aan deze vorm en, hoewel de serie als geheel een echt eind heeft is dit per aflevering soms een plotselinge wending: “Oh, would you look at that, is that the time?” klaar! Ik vraag me af of dat iets te maken heeft met dat over uren draaien niet mogelijk was, om tien uur ’s avonds moesten de opnames stoppen.

Een aantal van de karakters uit de serie komen van de planken van The Comedy Store, de thuisbasis van het merendeel van de acteurs (Rik Mayall, Nigel Planner, Adrian Edmundson, Alexei Sayle) en veel van de ondersteunende acteurs (Mark Arden, Stephen Frost, Dawn French, Jennifer Saunders) daarnaast zijn er nog tal van gastrollen (o.a. Stephen Fry, Hugh Laurie, Mel Smith, Griff Rhys Jones) en natuurlijk bands als Motörhead en Madness. Madness speelt zelf twee keer en zij zijn de enige die ook acteren in serie.

De serie gaat over vier studenten in een ranzig huis in Londen. Rick de “wanna be” anarchist en dichter. Vyvyan de geweldadige punk en medicijnenstudent. Neil de depressieve hippie, duidelijk de laatste in de pikorde. Mike “the cool person” en de gesjeesde huisbaas Jerzy Balowski gespeeld door Alexei Sayle die overigens alle leden van de Balowski familie voor zijn rekening neemt, alsmede wat bijrollen. Alexei Sayle heeft “additional material” als schrijf credit en heeft een speciale status in de serie. Meestal komt hij als iemand van de Balowski familie de aflevering binnenvallen en krijgt vervolgens even zijn momentje, meestal een stukje stand-up. Alles wordt opgenomen met publiek omdat de acteurs dat gewend zijn en de die respons nodig hebben.

Seizoen 2 wordt een jaar uitgesteld. De serie is zo populair dat er een theatertour komt en daarnaast hebben een aantal acteurs en schrijvers het druk met andere projecten. Het tweede seizoen is duidelijk beter geschreven, maar is gelukkig nog steeds absurd. Na dit seizoen stopt de serie, maar het zou de wieg blijken voor een hele generatie nieuwe komedie acteurs.

Ik vind de serie nog steeds ongeëvenaard, al vind ik het nu wel meer gedateerd dan 20 jaar geleden (maar hoe kan dat ook anders) ik heb nog nooit weer zoiets belachelijk debiel briljants gezien als The Young Ones. Dus als u nog een leuk kerstcadeau zoekt… u mag ‘m ook van mij lenen, maar ik ben bang de DVD’s eerst de Glasnost redactie overgaan.

Meer weten over The Young Ones en britse alternatieve komedie?
kijk op: https://www.youtube.com/playlist?list=PLhJBdbSNF58HnladB3jBR6sAzu-qphLaY