Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Iris Haeck: “Het is nogal een gewaagde toestand.”

Iris Haeck: “Het is nogal een gewaagde toestand.”
Jelte Posthumus

De cello suites van Johann Sebastian Bach behoren tot zijn meest beroemde werk. De oorspronkelijke autograaf van de tekst is verloren gegaan, maar dankzij het ijverige kopieerwerk van Bach’s tweede vrouw Anna Magdalena Bach zijn de suites bewaard gebleven en inmiddels behoort Cello Suite No. 1 tot de meest bekende werken voor cello.

Bach1sa2

Eerste pagina van het manuscript van Anna Magdalena Bach

“Monofone muziek, waarin een man een dans van God heeft geschapen…”, noemde de Engelse muziekcriticus en componist Wilfrid Mellers ooit de zes suites. Aanstaande zondag wordt deze dans met God uitgevoerd in de Oosterpoort door zes solisten. Niet met cello, maar met fagot, saxofoon, accordeon, altviool, marimba en harp. Initiatiefneemster Iris Haeck kwam aan de lijn om het aanstaande optreden toe te lichten.

Initiatiefneemster Iris Haeck over de Cello Suites van Bach in de Oosterpoort, aanstaande zondag 14 februari: