Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Aart Strootman: “Een muzikale Siamese tweeling.”

Aart Strootman: “Een muzikale Siamese tweeling.”
Jelte Posthumus

Heeft u Jeroen Bosch’ schilderij de Tuin Der Lusten wel eens goed bekeken? Dat kan tegenwoordig digitaal. Aart Strootman: ‘Er bestaan nu foto-opnames van het schilderij die zo ongelofelijk gedetailleerd zijn, dat ik me afvraag of je bij het origineel zo dichtbij kan komen…’ Deze website biedt een mooie reis door het drieluik. Helaas hangt het fameuze schilderij niet op de tentoonstelling in Den Bosch – het hangt in het Prado, Madrid. Ooit hing het op de slaapkamer van Filips II in zijn kloosterachtige paleis El Escorial – een fascinerende gedachte.

tuin-der-lusten-1480-1490-klein

De Tuin der Lusten – Jeroen Bosch

Filips heeft vast ook opgemerkt dat op het rechterpaneel – de hel – een aantal instrumenten is afgebeeld. Een draailier zien we, een doedelzak die doet denken aan een balzak en ook een ‘muzikale Siamese tweeling’, zoals instrumentenbouwer en muzikant Aart Stroot het onderstaand interview noemt – een harp en een luit ineen. ‘Het instrument heeft nooit bestaan’, vertelt Strootman verder. Daarom bouwde hij het instrument zelf. ‘Ik ben mezelf een beetje wegwijs aan het  maken, maar het valt niet mee om ze tegelijkertijd te bespelen.’

Boschsong

De ‘kontmelodie’ die Strootman met de loep bestudeerde

Komende zondag kunnen we het instrument uit de fantasie van Jeroen Bosch horen. Aart Strootman komt spelen op het Cross-linx-festival in de Oosterpoort. Luister hier het gesprek bij Glasnost terug.