Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Jan-Paul Buijs: “‘Wachten op de Barbaren’ heeft zijn relevantie, in iedere tijd.”

Jan-Paul Buijs: “‘Wachten op de Barbaren’ heeft zijn relevantie, in iedere tijd.”
Daphne Smets
  • On 24/02/2016
  • http://www.Glasnostici.nl/author/Daphne-Smets

 

 

 

 

Met Waiting for the Barbarians (1980) schreef J.M. Coetzee een intrigerende roman over de paranoide angst voor De Ander – de barbaren die aan de muren van het Rijk klaar staan om binnen te dringen – en over de morele verantwoordelijkheid van degenen die moedwillig wegkijken wanneer die barbaren mensonterend worden behandeld. Een verhaal wat nog altijd niet inboet aan relevantie.

In een productie van De Toneelschuur en Korzo maakt regisseur Michiel de Regt nu een theaterbewerking van deze roman: Wachten op de Barbaren. Acteur Jan-Paul Buijs – die het tekstuele gedeelte voor zijn rekening neemt – sprak met ons over dit bijzondere stuk en de overeenkomsten tussen de spaarzaamheid van Coetzee’s woorden en het medium theater. Maar ook over de morele positie van zijn belangrijkste personage De Magistraat.

 

 

Fotografie: Sanne Peper