Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Iozefina Paulet: “Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen.”

Iozefina Paulet: “Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen.”
Jelte Posthumus

Iozefina Paulet kan ontzettend goed schaken en vindt het ook belangrijk om het schaakspel te promoten. ‘Schaken is voor mijzelf heel belangrijk geweest en leren schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen’, zegt ze, nog maar nauwelijks opgewarmd in de studio. Ze heeft een schaakbord meegenomen, want tijdens de uitzending zal Jelte, zoals afgesproken, het tegen haar opnemen. Al gelijk verrast Iozefina de presentator met een Franse verdediging – hij had even op internet gesnuffeld en verwachtte dat ze Siciliaans zou verdedigen. Iozefina: ‘Frans is hartstikke tricky en er zitten zoveel dingen in…’ De eerste tien jaar van haar schaakcarrière speelde ze eigenlijk alleen maar Frans. Toen was ze daar klaar mee en schakelde ze over naar Siciliaans. Nu speelt ze beide.

French-Defense

De Franse verdediging die Iozefina de eerste 10 jaar van haar schaakcarrière speelde

sicilian-big

Siciliaanse verdediging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iozefina is bij Glasnost op bezoek vanwege Chess In The City, een open schaaktoernooi dat aanstaande zondag 6 maart in het Groninger Forum plaatsvindt. Zij speelt daar in een gesloten groep met onder andere grootmeesters Sipke Ernst en de 14-jarige Lucas Foreest. ‘Het is Fischer-schaken. Dus dat betekent dat de stukken op de achterste rij niet als normaal staan. De computer bepaalt. Je hebt dus niet het theorie-element.’

Schaken komt uit India. ‘Toen waren het geen paarden, het waren olifanten’, weet Iozefina. Ze kent de legende van de uitvinding van het spel: toen de uitvinder van het schaakspel aan de Indiase koning zijn beloning koos, meende de koning dat de wijze nogal bescheiden was en de koning voelde zich zelfs beledigd. De uitvinder vroeg om graankorrels volgens de volgende formule: 1 korrel op het eerste veld van het schaakbord, 2 op het tweede, 4 op het derde, 8 op het vierde en zo – telkens verdubbelend – tot aan het 64ste veld. Wat bleek? Zoveel graan – 18 triljoen korrels! – werd in heel India niet geproduceerd!

2000px-Wheat_Chessboard_with_line.svg

Telkens verdubbelend tot aan het 64ste veld

Iozefina studeerde pas af in de rechten aan de RuG. Ze leerde het schaken als kind van haar trainer in Roemenië. ‘Toen ik vijf of zes was kwam hij op de kleuterschool. Ik was niet echt vriendelijk, ik vond mensen niet zo leuk, dus toen mijn ouders hoorden dat ik iemand leuk vond, zeiden ze ‘Wat!? ga maar naar schaken!’. Ze wilden heel graag dat ik viool ging spelen, maar dat vond ik verschrikkelijk.’

IMG_3476

Het spel tijdens de uitzending

Ze is grootmeester, maar Iozefina heeft niet meer de FIDE-rating die ze eerder had. ‘Vijf jaar rechten studeren neemt tijd. Een schaaktoernooi duurt rond de negen dagen. Als je één keer verliest en niet regelmatig toernooien speelt kun je de ranking niet terugwinnen. Dan ga je alleen maar omlaag. Ik ga nu liever andere dingen doen. Ik ben jeugdcoördinator geworden van de Groninger Combinatie en dat vind ik leuker (…) Groningen is geweldig voor schaken.’

Uitgelichte foto door Andrea Hooijmans. 

Luister hier naar het gesprek Iozefina Paulet: