Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Overzicht week #10: ‘Opwaaiend stof’

Overzicht week #10: ‘Opwaaiend stof’
Willem Goedhart

Aanbevolen muziek voor bij dit artikel.

Kersvers van de pers: het allereerste Glasnost Weekoverzicht. Een eigenzinnig rondje langs de Groninger velden, met tips voor wie te zien, waar te zijn, wat te doen of te vermijden.

 

Het weekoverzicht zoals dat te horen was in de uitzending van maandag 7 maart 2016. Muzikale ondersteuning dankzij ons aller Ruurd-Jan de Meulder.

 
Op maandagavond kunt u naar het zogenaamde Groninger Forum aan het Hereplein, want daar vindt een debatavond plaats over de relatie tussen media en politiek. Spindoctor van dienst is good old Jack de Vries, die het land in 2010 eerst opzadelde met een geldverslinde straaljager, waarna hij vliegensvlug met een ondergeschikte adjudante zijn koffers pakte. Sindsdien werkt Jack bij een communicatieadviesbureau (wat een vies woord is dat), en dit bedrijf vertegenwoordigt onder meer de fabrikant van, jawel: de JSF! Aan straaljager Jack nu de nobele taak om de media en publieke opinie gunstig te stemmen over het JSF-project. Een uitstekend idee dus van het Forum om Jack de Vries te laten spreken over de schimmige relatie tussen media en politiek. Dadelijk worden de Groningers nog enthousiast over de gasboringen!

Over de relatie tussen media en politiek: vanaf dinsdag 8 maart start een langverwacht en megalomaan theaterstuk in de Stadsschouwburg, geïnspireerd op de Deense televisieserie Borgen, vol intriges, spin-doctors en een vrouwelijke minister-president. Onze redacteur Daphne Smets maakte eerder al een reportage over de openbare repetities, en legde haar microfoon te luisteren tijdens een vrij pittige scène.

 

Laten we hopen dat de acteurs goed naar regisseur Ola Mafaalani geluisterd hebben, en dat de vonken er straks vanaf springen op het toneel. Het hele stuk duurt maar liefst twaalf uur, al krijgt u tussen de ‘afleveringen’ door wel de gelegenheid om steeds een korte pauze te nemen. En u wordt zelfs meermaals van een maaltijd voorzien, wellicht door onze eindredacteur Robin Eggens. Tel uit je winst!


Borgen door het NNT.

Dan een evenement dat veel stof zal doen opwaaien: woensdag vindt het nu al legendarische stoffenspektakel plaats in de Martiniplaza. Een stoffenbeurs voor consumenten, die lang niet zo stoffig is als het misschien klinkt. Met meer dan 200 kramen levert het aanbod genoeg stof op ter discussie. Wij van Glasnost zeggen: stof je beste pak af en ga pijlsnel op de stofzuiger naar de Martiniplaza!

Wie echter meer van stoffige manuscripten houdt, komt diezelfde middag aan zijn trekken in de Remonstrantse kerk in Groningen, want daar geeft historicus Remi van Schaik een lezing over het schrijven en verluchten van middeleeuwse boeken. Als u altijd al benieuwd bent geweest naar hetgeen de monniken in de kloosters van Aduard en Warffum als stiekeme boodschappen aan hun rollen perkament hebben toevertrouwd, dan mag u deze lezing niet links laten liggen.


Het voormalig klooster van Aduard.

Vorige week waren we in de studio al getuige van een schaakpartij tussen Iozefina Paulet en onze presentator Jelte Posthumus, die zoals verwacht zonder moeite van het bord werd geveegd. Dit alles in het kader van het open toernooi Chess in the City, dat afgelopen zondag plaats zou vinden. Helaas, helaas werd dit mooie initiatief geannuleerd wegens te weinig belangstelling. Wij van Glasnost vinden dat doodzonde, dus hierbij nodigen wij alle teleurgestelde schakers van harte uit om na afloop van onze uitzendingen eens revanche te nemen in onze stamkroeg: café de Boom. Onze redactieleden zitten er elke maandagavond klaar voor een partijtje, dus deze kans mag je natuurlijk niet laten loper.

Tot zover het eerste Glasnost Weekoverzicht. Heb je zelf nog een evenement dat je onder de aandacht wilt brengen, neem dan contact met ons op door te mailen of via den sociale media. Tot volgende week!


Jack de Vries, supporter van Glasnost.