Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Harmen Huizenga: “Het is niet zozeer een kwestie van het één is beter dan het andere.”

Rutger Peereboom

De gemiddelde bioscoopbezoeker zal het zich niet hebben gerealiseerd, maar tot voor 5 jaar terug was analoge filmprojectie nog de standaard in vrijwel elke bioscoop. Pas in het tweede decennium van deze eeuw is de filmindustrie permanent overgestapt op digitale projectie. Het 35 mm filmformaat, ook wel bekend als ‘celluloid’, werd geïntroduceerd in de jaren ’20 heeft het dus bijna een eeuw weten uit te houden als standaard formaat.

Als een ode aan dit nu toch gevallen medium vertoont Vera ZIenema sinds kort een nieuwe filmreeks genaamd ‘For the love of celluloid’. Harmen Huizenga kwam ons afgelopen maandag in de studio uitleggen hoe analoge projectie zo lang wist te overleven in ons digitale tijdperk, waarom het nu toch is gevallen en wat dit betekent voor Zienema. Luister het 10 minuten durende interview hier terug.