Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Theo de Groot: “Ik zag de traantjes achter haar ogen verschijnen toen ze Gronings ging praten.”

Theo de Groot: “Ik zag de traantjes achter haar ogen verschijnen toen ze Gronings ging praten.”
Sonja Schulte

De dag van de Grunneger Toal komt er weer aan: aanstaande zaterdag is het zover. Op die dag zal het Gronings dialect in al zijn vormen en op vele manieren gevierd worden. Bijvoorbeeld door taante Ria, de tante van docent Gronings en theatermaker Theo de Groot, die sinds ze in Michigan woont via Skype haar geliefde Gronings levend houdt. En hoe klinken de sprookjes van Grimm eigenlijk in het Gronings? Marten van Dijken vertaalde ze. Beide heren schoven afgelopen maandag bij Jelte Posthumus aan, die voor de gelegenheid zijn Friese inborst grootmoedig wist te verloochenen. Het leverde een mooi gesprek op over taalliefde en taalnut. Luister het hier terug: