Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 17, 2024

Scroll to top

Top

Theunis Piersma: “Het heeft nog geen grutto’s opgeleverd.”

Theunis Piersma: “Het heeft nog geen grutto’s opgeleverd.”
Jelte Posthumus

Hela, kak dela? (= Hela, hoe gaat het? (russ.))

Theunis Piersma spraken we eerder op de Nacht van Kunst en Wetenschap. Maar hoe gaat het momenteel eigenlijk met de grutto en dat burgerinitiatief, de ‘Kening Fan ‘e Greide‘?

De grutto’s keren terug van de wintervakantie in Afrika. Op deze site van burgerinitiatief Kening Fan ‘e Greide kun je gezenderde grutto’s volgen. Het gaat al jaren niet goed met de grutto. De populatie verkleint nog steeds en de gruttostand symboliseert tegelijk het veranderende weidelandschap tot productieland. Vanuit die frustratie werd in 2011 het burgerinitiatief De Kening Fan ‘e Greide begonnen. Spinozapremiewinnaar Piersma houdt die koning, de grutto dus, nauwlettend in de gaten. Maar heeft het initiatief inmiddels iets opgeleverd?

Piersma-700x325

Theunis Piersma bij Glasnost op de Nacht van Kunst en Wetenschap

‘Nog helemaal niks’, zegt Piersma. ‘Het heeft nog geen grutto’s opgeleverd. We weten dat de gruttostand alleen maar kleiner wordt. Wat het wel heeft opgeleverd is dat mensen oplettender worden. Je ziet dat heel veel boeren over willen op een andere manier van boeren, maar de verandering moet nog komen.’

We belden Piersma in Britswert waar net de terugkomst van grutto Amalia (vernoemd naar een Spaans dorp) werd gevierd!  

foto: www.omropfryslan.nl