Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 25, 2024

Scroll to top

Top

Overzicht week #12: Drie

Overzicht week #12: Drie
Willem Goedhart

Aanbevolen muziek voor bij dit artikel.

Alle goede dingen bestaan in drieën, dus hierbij het derde Glasnost Weekoverzicht. Toevallig is de heilige week net aangebroken, dus in het kader van de heilige drie-eenheid passeren er diverse drietallen de revue in deze bijdrage. Drie stuks, om precies te zijn. Mocht u na afloop nu niet op een drietal uit komen, dan verwijs ik u naar de Wet van Wincorn: er zijn immers drie soorten mensen, zij die kunnen tellen, en zij die niet kunnen tellen. Laat ik snel beginnen, voordat u alles driedubbel ziet.

Beluister hier nu nog het audiofragment van vorige week, en straks dat van 21-03-2016.

Morgen strijkt theatergezelschap De Koe neer in het Grand Theatre met hun voorstelling Beckett Boulevard. Zoals te verwachten wordt dit stuk gespeeld door precies drie acteurs. Een drievoudige greep uit de termen die genoemd worden in de synopsis van het toneelstuk: filosofische hoogstandjes, eindeloos vermakelijk gezever en bovenal absurditeit. De drie protagonisten van dienst zijn een bekende actrice, haar ex-man en een ober, die gezamenlijk plannen maken een politieke partij op te richten en uiteindelijk in het casino belanden. De tagline die gebruikt wordt is: “Een stuk waarvan we weten dat het begint maar niet waar het eindigt…” – wat mij doet vermoeden dat de acteurs vroeg of laat hun kleren uittrekken, bankbiljetten verscheuren en marcheren op Duitse kermismuziek, maar dat is slechts gebaseerd op mijn beperkte ervaring met experimenteel toneel. Anyway: het zal vast een doldrieste bende worden, morgenavond in het Grand.


Niet één, niet twee, maar drie koeien.

Van het ene beest naar het andere, want na theatergezelschap De Koe treedt het psychedelische rocktrio DeWolff aanstaande donderdag op in de Vera. En dat klinkt ongeveer zo, ik vind het lekker. DeWolff is typisch zo’n bandje dat ik drie jaar geleden ergens op een driedaags festival zag, maar geen idee had hoeveel groter ze sindsdien al zijn geworden. Check de volgende cijfers maar eens: ze brachten onlangs hun zesde album uit (dat overigens voorzien is van een schitterende hoes, maar opmerkingen als deze slaan helaas volledig dood op de radio), als ik goed geteld heb is dit de vijfde keer dat ze optreden in Vera, en – houd je vast – van maart tot en met juli spelen ze maar liefst 54 shows, verspreid over Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje. Ik bedoel maar. Met zo’n palmares rest mij niets anders dan een welgemeend driewerf hoera voor deze drie langharige wolven. Dus hierbij: hoera, hoera, hoera!

Wie zich dit weekend driemaal een slag in de rondte wil dansen, moet zaterdag naar Simplon, want daar vindt een nieuwe editie van het event ‘Doowutyalike’ plaats – een avond vol met funky hiphop beats en ander prettig dansmateriaal. Achter de draaitafels nemen achtereenvolgens drie artiesten plaats, die luisteren naar veelbelovende namen als DJ Format uit Brighton, Rob Manga uit Amsterdam en Deejay Irie, afkomstig uit onze eigen stad. Nu klinkt dit als een te gekke line-up, maar helaas ben ik die avond al te gast op het evenement ‘Driemaal is scheepsrecht’, waar infameuze plaatjesdraaiers als ‘DJ Snakeweek’, ‘Deejay Vu’ en ‘3 DJ’s on the 3rd Floor’ een acte de presence geven. Echter, als ik jullie was, zou ik gewoon doen wat je leuk vindt, of dat nu een potje driebanden is in de kroeg, een tochtje zeilen met je driemaster, of tot een uurtje of drie vrolijk pasjes maken in de Simplon.


Drie dansers, zoals u die bijvoorbeeld aantreft in Simplon.

Een stukje kunst naar de Glasnostici en onze luisteraars toe. Drie vrouwelijke kunstenaars, onlangs afgestudeerd aan Academie Minerva, presenteren nieuw werk met de gezamenlijke expositie “Based upon a true story”. Bro. Maar dan zonder bro. Ze lieten zich voor deze werken inspireren door “het alledaagse, het menselijke, of juist het meest tegenovergestelde.” Juist. De kunstwerken die geëxposeerd worden variëren van gecombineerde installaties en film- en geluidsfragmenten tot tekeningen en beeldhouwwerken. Kortom, voor ieder wat wils! Voor dit driedimensionale allegaartje aan beeldende kunst ben je aan het juiste adres in Galerie Y2 aan de Oosterhamrikkade. Meer info hierover trouwens op de website van onze vrienden van Kunstspot.

Tenslotte, drie redenen om deze goede vrijdag eens niet naar de Bloemenmarkt te gaan. 1) Ik heb geen tijd, ik heb nog zoveel andere dingen te doen. 2) Met al die Duitsers weet je maar nooit of ik mijn fiets nog terug kan vinden. 3) Het is een bloemenmarkt. – Heb jij meer goede redenen om niet of juist wel te gaan naar dit fleurige festijn? Stuur ons dan drie-ect, eh, direct een bericht, bijvoorbeeld. via info@glasnostici.nl – Ik zwaai geheel in stijl af met het oud-Gronings gezegde: “Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, en drie ei is een paasei.” Fijne dagen!


De heilige drie-eenheid, supporter van Glasnost.