Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Tim Vriend: “Liegen, bedriegen, stelen. Dat soort zaken.”

Tim Vriend: “Liegen, bedriegen, stelen. Dat soort zaken.”
Silvia Donker

Tim Vriend promoveerde enige tijd geleden aan de Faculteit van Economie en Bedrijfskunde op onderzoek naar hoe bepaalde managementpraktijken onethisch gedrag in de hand zouden kunnen werken. Door middel van experimenteel en simulatieonderzoek bracht hij in beeld hoe werknemers gemotiveerd door drie veelgebruikte managementtools (rangordecompetities, het stellen van promotie- of preventiegerichte doelen, en onderscheid maken tussen medewerkers) gemakkelijk onethisch gedrag laten zien. Veelgebruikte tools met nare bijwerkingen, die ook binnen de business ethics niet oké zijn.

Luister het gesprek over leugentjes, pesterijtjes en de rol van leiders hier terug:

Check hier de RUG pagina over de promotie.

Luister ook de column van Ronald Hünneman over ethiek, die aansloot bij het onderwerp.