Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Philipp Eissler (BRTHR): “You have a small scene in every town.”

Jelte Posthumus

Het is een spannende gebeurtenis. Glasnost heeft een tweemansformatie uitgenodigd om live in de studio enkele nummers te spelen. Dat is iets nieuws. De mogelijkheden zijn enigszins beperkt, maar het lukte: BRTHR speelde twee prachtige liedjes en vertelde over hun muziek.

Ooit begonnen als singer-songwriter, ook onder de naam BRTHR, speelt Philip Eissler uit Stuttgart nu veelal met Joscha Brettschneider en soms ook als kwintet. “I think I started like three years ago playing solo shows, but after one year or so Joscha joined the band”, aldus Philipp. “I supported Joschas former band and than we came to meet each other.” BRTHR maakt geen muziek voor de massa. “Not everyone likes this sound or this vibe, it’s not very popular, especially not in Germany. But you have a small scene in every town.”

BRTHR3

BRTHR bouwt op bij Glasnost

Die ‘small scene’ bestaat ook in Groningen. Wishfulmusic haalde het tweetal naar Groningen. Dat doet Wishfulmusic best vaak. Ze programmeren op Noorderzon, organiseren het Melodicafestival en eens in de zoveel tijd duikelen ze een pareltje uit de Europese alternatieve scene op. Dat levert vaak intieme concerten op. Misschien niet altijd druk bezocht, maar wel altijd de moeite waard.

Voor de heren is het weglaten van partijen, noten, muziek, veel belangrijker dan het toevoegen ervan. Philipp: “I like the clarity – that you don’t need a thousand chords. Leave out the stuff that you don’t need. Ask yourself what you can leave out, rather than what can I add to it…” Joscha: “It’s a natural process. Use the spaces but also be able to shut up.”

BRTHR1

BRTHR live bij Glasnost

BRTHR begon als songwriter-project, misschien vergelijkbaar met Bon Iver of The Tallest Man On Earth, maar is meer en meer een band geworden met een americana-insteek, hoewel dat een breed begrip is. “It’s more groovy”, zegt Philipp. “The interesting thing for me is that Philipp started out playing solo acoustic guitar, but since we included the drum machine it became more about the groove and less about this singer-songwriter thing”, vult Joscha aan.

Er komt een album aan. Dat houden we in de gaten. Ze speelde twee liedjes bij Glasnost. Luister hieronder het interview en de twee mooie nummers terug.

Interview:

 

Sun Goes Down – BRTHR

 

One More Night – BRTHR