Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Koen van Kaam: “Van wat eigenlijk afval is maakt hij een kunstwerk.”

Koen van Kaam: “Van wat eigenlijk afval is maakt hij een kunstwerk.”

| On 20, apr 2016

De Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914-1997) kreeg ooit de bijnaam de Koning van de Praagse letteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn oeuvre zich grotendeels in Praag afspeelt en ook de novelle Al te luide eenzaamheid speelt te Praag. In het Grand Theatre is donderdagavond 21 april een bewerking van Theater Zuidpool te zien.

We spraken met Koen van Kaam die in het toneelstuk de (hoofd)rol van Hanta speelt, een zuipende papierpletter die na vijfendertig jaar in het vak ontwikkeld is geraakt door het lezen van al dat moois dat hij opvist uit het oud papier dat in zijn kelder wordt gestort. Literaire, filosofische en poëtische meesterwerken die Hanta weer verwerkt in de balen die hij perst in zijn mechanische pletpers.

 

 

Hoewel Hrabal in Nederland nooit doorbrak is een groot deel van zijn werk vertaalt. Vooral Kees Mercks heeft veel vertalingen op zijn naam staan. Al te luide eenzaamheid is, eigenlijk wel toepasselijk, alleen antiquarisch te krijgen.

Foto: Wendy Marijnissen.