Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 16, 2024

Scroll to top

Top

Marli Huijer: “Het vluchtelingendebat wordt geregeerd door angst.”

Marli Huijer: “Het vluchtelingendebat wordt geregeerd door angst.”
Willem Goedhart

Denker des Vaderlands Marli Huijer en hoogleraar ethiek Martin van Hees schreven onlangs het manifest We zijn allemaal migranten. Een pleidooi voor Europese openheid, gepubliceerd in Trouw. Vanuit een filosofisch, historisch en humanitair oogpunt nemen zij een stevige stelling in het vluchtelingendebat, dat volgens hen te veel geregeerd wordt door angst en politiek. Xenofobie kan het best bestreden worden door massaal te streven naar een open samenleving, zo beweren de filosofen.

Jelte Posthumus belde met Marli Huijer naar aanleiding van dit manifest. Hij vroeg haar onder meer naar de doelgroep en het beoogde effect van dit stuk, stelde de historische correctheid ervan aan de kaak, en nodigde haar uit een brug te slaan tussen idealisme en de dagelijkse praktijk van het debat. Ook filosoof Thijs Lijster, die afgelopen maandag aanschoof als studiogast, mengde zich even in het gesprek. Natuurlijk werd er ook nog vooruitgeblikt op het optreden van Marli Huijer tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 22 april. Luister hieronder naar de boeiende discussie over vluchtelingen.