Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 17, 2024

Scroll to top

Top

Audrey Wijnberg: “Juist door deze film heb ik zijn bescheiden kant gezien.”

Sonja Schulte

Audrey Wijnberg is de dochter van Hans Wijnberg, een van de drie oorlogshelden die in een zo getitelde documentaire “The Real Inglorious Bastards” worden genoemd, naar de film van Quentin Tarantino. In het echt is het verhaal heel anders, maar natuurlijk niet minder interessant. Ongeveer vijftien jaar na de oorlog kwam Hans Wijnberg terecht bij de Rijksuniversiteit, waar hij een tijdlang werkte en vrijwel nooit over zijn verleden sprak. Ook zijn dochter wist weinig van de details van het oorlogsverleden af, tot haar vader voor de documentaire uitgebreid in een interview erover vertelde. De dag erna overleed hij. We spraken Audrey Wijnberg over het verleden van haar vader en de documentaire, die vandaag in de synagoge is te zien.