Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Barbara Henkes: “Er zijn andere aspecten aan het verleden dan helden en mooie gebouwen.”

Barbara Henkes: “Er zijn andere aspecten aan het verleden dan helden en mooie gebouwen.”

| On 25, sep 2016

Wie door Stad en Ommeland wandelt of fietst is niet ver verwijdert van het slavernijverleden van Groningen. Stad en Lande, de Groningse kamer van de West Indische Compagnie werd gefinancierd door investeerders uit de regio en natuurlijk waren er Groningers betrokken bij de (slaven)handel van de WIC. Naast investeringen ging het ook om economisch verkeer. Denk bijvoorbeeld aan een tabaksfabriek, de tabak kwam van plantages waar tot slaaf gemaakten werkten en hier werden ook producten gemaakt die het werk van de WIC mogelijk maakten.

Barbara Henkes en Margriet Fokken maakten de wandelgids Sporen van het slavernijverleden in Groningen. In de gids is te lezen hoe dat verleden verknoopt is met de Groningse en Nederlandse geschiedenis. Met Barbara Henkes liepen we met flinke pas langs de geschiedenis van de kamer Stad en lande en hielden we halt bij enkele punten op de routes die ze met Fokken heeft uitgestippeld: Groningse helden, de dove Rudolf van Bögel die als zestienjarige in het Groningen van 1827 belandde en Groningers die zich tegen de slavernij keerden.