Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Anton Stolwijk: “Het verzet in Atjeh bleef doorgaan.”

Anton Stolwijk: “Het verzet in Atjeh bleef doorgaan.”

| On 27, sep 2016

Volgens de Groene Amsterdammer schreef hij een ‘meer dan prachtig boek’ en NRC vindt dat hij ‘hedendaagse stemmen en een gearchiveerd verleden tot een meeslepend verhaal verweeft’. Anton Stolwijk verbleef vaak in Atjeh, en schreef mede als gevolg daarvan het boek Atjeh, verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Atjeh is het Noord-Westelijke gedeelte van Sumatra, dat zich jarenlang verzette tegen de Nederlanderse bezetter, en ook de Indonesische regering had moeite met het gebied. De verwoestende tsunami leidde paradoxaal genoeg tot meer openheid, doordat westerse hulpverleners het gebied in konden en daardoor ook de geschiedenis van het gebied meer in de belangstelling kwam te staan, waarover Stolwijk in zijn boek vertelt. Vanavond spreekt hij bij Boekhandel van der Velde aan de Grote Markt.