Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 25, 2024

Scroll to top

Top

Lammert Doedens: “Het was werkelijk een megasensatie.”

Lammert Doedens: “Het was werkelijk een megasensatie.”
Jelte Posthumus

Lammert Doedens is geschieddetective. Hij heeft zich vastgebeten in het onderzoek naar de laatste rustplaats van Graaf Adolf, de jongere broer van Willem van Oranje. Adolf stierf in 1568 bij de openingsslag van de 80-jarige Oorlog, bij Heiligerlee. In het geheim werd zijn lichaam overgebracht naar … ja, naar waar?

Doedens heeft sterke aanwijzingen – hij hanteert zelfs een CSI-bord waarop hij zaken met elkaar verbindt – dat de graaf bijgezet is in de St. Lamberti-Kirche in Oldenburg. Het belangrijkste argument zijn de sterke banden tussen de families Oldenburg en Nassau. In Oldenburg is een kist gevonden met de resten van in elk geval 30 individuen. Twee daarvan voldoen aan de afmetingen van een 20 tot 30-jarige man. Graaf Adolf was 28 toen hij stierf.

Het wachten is nu op de resultaten van een DNA-onderzoek dat op moment in Göttingen loopt. Doedens vreest uiteraard teleurstelling, maar is al blij met wat hij noemt, de ‘bijvangst’: zijn onderzoek werpt ook een nieuw licht op de beginfase van De Opstand.

Luister hier het gesprek met detective Doedens terug: