Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Go van Dam: “Nobelprijswinnaar Ben Feringa zet Groningen internationaal op de wetenschapskaart.”

Go van Dam: “Nobelprijswinnaar Ben Feringa zet Groningen internationaal op de wetenschapskaart.”
Janneke Heimweg

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat Ben Feringa, hoogleraar anorganische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, samen met 2 anderen, de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gekregen. Feringa wordt wereldwijd erkend als pionier op het terrein van moleculaire motoren, zogenoemde nanovoertuigen die 80.000 keer kleiner zijn dan een menselijke haar. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen in het lichaam.

Bij ons in de uitzending is zijn collega, hoogleraar chirurgische oncologie Go van Dam, om te praten over deze uitzonderlijke prestatie. Hij is ‘apetrots’ en doet een oproep aan het ministerie om meer geld te pompen in innovatie in Nederland: “Anders is braindrain absoluut het gevolg.” Zijn duidelijke uitleg over de nanotechnologie in de gezondheidszorg doet menig wetenschapshart sneller kloppen.

Hier luister je het hele interview terug.