Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Vinnie Ko: “Als ik geen Nederlands leer dan blijf ik op een eiland.”

Vinnie Ko: “Als ik geen Nederlands leer dan blijf ik op een eiland.”
Janneke Heimweg

Waarom zit een student op zijn kamer, maar niet op de kantine? Als je slasaus over de sla doet, waarom dan geen pindasaus over pinda’s? En wat is de reden dat een positief woord als ‘kut’ als scheldwoord wordt gebruikt? Dit zijn slechts enkele van de vele valkuilen in de Nederlandse taal waar de Zuid-Koreaanse Vinnie Ko mee te maken kreeg toen hij in 2009 in een Gronings studentenhuis belandde.

Vanaf 2014 schrijft hij columns in de Groene Amsterdammer, waarin hij vertelt over zijn ervaringen met de Nederlandse cultuur en vooral met de taal. Eind november verschijnt van deze columns een bundeling met de toepasselijke: naam “Met hartelijke groente.”

Beluister hier het hele interview, waarin hij ook ingaat op het komkommer-etende meisje in de trein.

 

(Foto: Henk Veenstra)