Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Documentaire over Remco Campert

Documentaire over Remco Campert
Willem Goedhart

Remco Campert (1929) is een veelbekroond dichter, columnist, verhaal- en romanschrijver van een indrukwekkend en zeer omvangrijk oeuvre. Hij maakte in zijn jeugdjaren deel uit van de literaire groep die bekend werd als de Vijftigers, maar ontwikkelde in de decennia erna een geheel eigen en bijzonder krachtige stijl. De beste nog levende dichter van Nederland is op hoge leeftijd nog altijd productief: afgelopen herfst verscheen nog zijn dichtbundel Verloop van jaren. In die periode werd Remco Campert gevolgd door documentairemaker John Albert Jansen, die eerder al films maakte over bekende dichters als Hugo Claus en de Poolse Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska. Jansen legde de dagelijkse gang van zaken in het leven van de 87-jarige dichter vast, vol intieme en kwetsbare momenten. De film geeft een extra lading aan de gedichten die hij schrijft en brengt een bijzonder mens in beeld.

Anne Jan Toonstra interviewde John Albert Jansen aan de hand van enkele dichtregels van Remco Campert, hetgeen leidde tot mooie verhalen van de filmmaker over zijn jaar in de nabijheid van de dichter. Een mooie voorbeschouwing op de documentaire die zaterdagochtend tijdens het IDFA in Groningen draait, met een inleiding van dichter Ingmar Heytze. Onze aanrader voor dit weekeinde!