Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2017 – Favorieten dag 1 en 2

Noorderzon 2017 – Favorieten dag 1 en 2
MichelleW

Omdat we het zelf zo gaaf vinden (en we hopen jullie ook) blikken we regelmatig terug op de afgelopen dagen festivalradio. Uit elke uitzending selecteren we een paar favoriete items en die kun je hier luisteren. We beginnen met – verrassing – dag 1 en 2.

Dag 1

Dokartiest Reykjavíkurdætur (spreek uit als: Rijkjaviek-uhr-dij-uh-tuhr) kwam langs en dat was gaaf! Het zestienkoppige rapcollectief uit IJsland heeft confronterende feministische teksten over onderwerpen op politiek en sociaal gebied. Daarmee hebben ze inmiddels een bereik tot ver buiten IJsland.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813926″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Glasnostica Amanda Brouwers (je weet wel, van Podgront) recenseert de bijzondere installatie van de kunstenaar Bissane Al Charif: ‘Women’s memories’. Over hoe het voelt om op een dag de deur achter je dicht te trekken in de wetenschap dat je nooit meer terugkeert. Natuurlijk heeft het thema vluchtelingen een prominente plek op Noorderzon, dus zo ook bij ons. Amanda vertelt wat ze ervan vond.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813927″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

De Italiaanse danser en choreograaf Marco Chenevier vertelt over hoe de voorstelling Quintetto door geldgebrek noodgedwongen tot stand kwam. In zijn eentje construeert hij samen met het publiek de voorstelling die hij eigenlijk met zijn eigen groep, Teatro Instabile di Aosta, had willen spelen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813925″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Dag 2

Wederom aandacht voor de dokartiest, want Tank and the Bangas maakte er een absoluut feestje van. Vind je de muziek wat gek klinken? Dat kan kloppen! Als alternatief voor het normale instrumentarium gebruikten ze namelijk o.a. een koffer en kandelaren. Na het nummer praten we ook nog met ze.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813833″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Het tweede uur bevatte een zoet blokje. Het ging namelijk over suiker! Eerst praten we met onderzoeker Marthe Walvoort over haar rotorcollege over suiker. Daarna proeven we het fameuze Glasnostijsje van Mattie Gelati!

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813832″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Namens Noorderlicht was Hans-Paul Klijnsma te gast, projectcoördinator van het onderzoeksproject Society and Change in Northern Ghana. Hij vertelt over de tentoonstelling One Finger Cannot Pick a Stone.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338813835″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]