Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2017 – Favorieten dag 5 en 6

Noorderzon 2017 – Favorieten dag 5 en 6
MichelleW

Favorieten kiezen, dat blijft lastig met zoveel toffe items in drie uur radio. Het zijn er zeven geworden, geplukt uit uitzending 5 en 6, ofwel die van 21 en 22 augustus. Onder andere: Ewald Engelen, Janka Nabay, Sarah Vanhee en Margje Wittermans. Enjoy!

 

Dag 5

Vandaag speelden Eva Waterbolk en Anne Caesar van Wieren samen. Ze vertolkten onder andere het lied Ze Onderwaterdanst. Maar dit fragment heeft meer! Tijdens het derde uur verzorgde Blue Eskimo namelijk te muziek. En we vinden ze allemaal zo leuk dat we niet konden kiezen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338958200″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de UvA. In het boek ‘De Kanarie in de Kolenmijn’, dat hij samen met Marianne Thieme schreef, legt hij uit wat er mis is met onze huidige manier van financieren en consumeren. Op Noorderzon probeert hij in het college ‘Wiens schuld is het?’ uit te leggen wat er mis is met ons economische groeimodel, en waarom dit onherroepelijk op de schop moet.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338958198″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Janka Nabay and Boshra Alsaadi speelden live bij ons en namen de tijd voor een interview. Daar zijn we erg blij mee, want het verhaal van Dokartiest Janka & The Bubu Gang is heel bijzonder.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338958197″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Theatermaker Sarah Vanhee spreekt over haar performance The Making of Justice. Ze sprak met veroordeelde moordenaars die in de gevangenis zitten, met als doel een realistischer beeld van ‘een moordenaar’ neer te zetten. Samen met de veroordeelden werkte ze het scenario voor een misdaadfilm uit.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/338958195″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Dag 6

Nederland Nu was vier keer te zien in de Literaturiacontainer. Jantine Wijnja reisde een maand door Nederland, op zoek naar ervaringen en uitspraken van Nederlanders. Wat is het Nederland van nu? Wijnja bracht het in kaart in een boek en vier voorstellingen. Ze heeft net de eerste erop zitten als ze bij ons aanschuift.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/339123694″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Margje Wittermans is theatermaakster en staat op Noorderzon met de voorstelling Vluchtgoud. Haar stuk gaat over het Slauerhoff-syndroom: nooit rust vinden, altijd naar de verre horizon wilt trekken. Naast Wittermans is trekzakspeler Remco Sietsema te gast. Samen spelen ze het lied Woningloze, naar een gedicht van J.J. Slauerhoff.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/339123692″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Ben Kidd en Bush Moukarzel van theatergroep Dead Centre schuiven aan. Hun voorstelling van vorig jaar, Chekhov’s First Play, was de festivalhit van Noorderzon. Dit jaar komen ze met het stuk Hamnet, wat gaat over het autobiografische verhaal achter de wereldberoemde toneeltekst van Shakespeare.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/339123691″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]