Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Sandra Comis: “De mode ging voor het comfort bij de walvisvaarders.”

Sandra Comis: “De mode ging voor het comfort bij de walvisvaarders.”
Jelte Posthumus

Op 23 november promoveert Sandra Comis op de zeventiende- en achttiende-eeuwse kleding van walvisvaarders. Het Arctisch centrum duikelde eind jaren ’70, begin jaren ’80 bij de Nederlandse nederzetting Smeerenburg op Spitsbergen verschillende kledingstukken op. Ook troffen ze vijftig graven aan op het eiland Zeeuwse Uitkijk. De textiele resten belandden bij Sandra Comis op het bureau en dankzij deze opgravingen kan Comis ons nu meer vertellen over wat de mannen droegen op de barre expedities in het kouden noorden.

Luister hier het gesprek terug: